Informace zastupitelů

Zastupitelé by měli znát zájmy a potřeby občanů

BRNO – S poznatky z jednání 6. zasedání Zastupitelstva města Brna se podělil se čtenáři Haló novin předseda komunistického klubu zastupitelů brněnské městské samosprávy Pavel Březa:

Došlo i na schvalování prodloužení dopoledního jednání do dokončení programu, byť o půlhodinu. Právě půlhodinu trvalo vystoupení občanů (v rámci bodu 2). Březa odmítl tvrzení o tom, že občané zdržují, prodlužují  jednání  a poděkoval vystupujícím občanům, že připomínají  své potřeby a zájmy, tak i nerealizování daných slibů nebo „strategií.“ Bude nutné, aby tato půlhodina nebyla členy samosprávy „protrpěna,“ aby se i zastupitelé podrobně seznamovali s podanými odpověďmi na dotazy a připomínky občanů a aby vedení města i zastupitelé reflektovali obdržené podněty a zapracovali je do své činnosti. „Politická práce“ a její odraz ve veřejnosti na celostátní úrovni nám budiž varováním!

»Ke stěžejním ve vystoupení občanů patřila cyklistická doprava a změny územního plánu. Zastupitelstvu byli představeni noví generální ředitelé Dopravního podniku města Brna a Tepláren Brno, kteří přistoupili na – podle mého názoru ponižující – podmínku uzavření pracovního poměru na dobu zhruba jednoho roku. Nevím, jak rozsáhlé rozvojové koncepce předkládali ve výběrových řízeních, ale v horizontu jednoho roku není příliš prostoru přesvědčit představenstvo o jejich efektu. Neznám osobnosti nových generálních ředitelů a pouze doufám, že svou odbornou erudici nepodřídí tomu, aby si uchovali přízeň příslušných představenstev déle, než je nasmlouvané období,« kriticky přisvědčil Březa.

V nové vyhlášce Brna ke statutu města nastala zásadní změna v článku 76 – Hospodaření města a městských částí: Při hospodaření s městskými byty se uvolňuje do hospodaření městským částem 10% kladného výsledku hospodaření (po zdanění) a odpisů dlouhodobého majetku z vedlejší hospodářské činnosti. Zbývajících 90% zůstává v režimu schvalování Zastupitelstvem města Brna, pokud bude mít městská část zájem o jejich využití mimo správu, údržbu, opravy, rekonstrukci a modernizaci bytového fondu, případně na podporu bytové výstavby. »Podle mého názoru tento krok neměl být udělán takto izolovaně, protože vytváří prostor k jednání městských částí v zájmu vyšší příjmové části rozpočtu na úkor nájemníků v obecních bytech, tedy na zvyšování nájemného v obecních bytech nejen pro potřeby bytového hospodaření, ale pro další rozpočtové náklady. Již při předkládání návrhů na uvolnění prostředků z VHČ – bytového hospodářství na různé projekty bylo apelováno „na city“ ve jménu např. mateřských škol apod. jako priorit městské části, aniž byla ochota vysvětlit, proč je uvedená „priorita“ na takovém místě, že se do rozpočtu městské části nevešla,« vyzdvihl Březa.

Pokračoval v hodnocení tím, že v bydlení se prosazuje  nežádoucí využívání „Pravidel prodeje domů, bytů a nebytových prostor v těchto domech …“ k prodejům bytů zájemcům, kteří nabídnou nejvyšší kupní cenu. Jde o byty, které se městu nepodařilo prodat, protože nájemníci v nich nepřijali již třetí nabídku z důvodu nedostatku finančních prostředků. »Nepovažuji za únosné, aby tito nájemníci byli vystavování stresu z nové situace a z nových majitelů jimi užívaných bytů proto, aby si správce obecních bytů příslušné městské části usnadnil práci. Klíčovým problémem pro správu takových bytů je totiž složitější rozhodování ve Společenství vlastníků jednotek v domě,« řekl Březa.

Vedlejším produktem  jsou i přes diskutované slevy informace o trendu kupních cen prodávaných bytů:  Byt 2+1 (70m2)  - 1. Nabídka 2002 – 390  000 Kč; 2. Nabídka 2005 – 537 000 Kč; 3. Nabídka 2009 bez slevy 20% - 670 000 Kč. Byt 3+1 (116 m2) – 1. Nabídka 2002 – 619 000 Kč; 2. Nabídka 2005 – 657 000 Kč; 3. Nabídka 2009 bez slevy 20% - 1 067 000 Kč.
K významným krokům patří pololetní podle něj schvalování změn Územního plánu města Brna, který již „úpěnlivě“ čeká na to, až bude nahrazen novým dokumentem. Tento nový ÚPmB musí přinést řadu nových přístupů k územnímu plánování, ale jeho „zrod“ závisí na „matce,“ na Zásadách rozvoje Jihomoravského kraje, které nejsou na světě, ačkoliv jsou již „přenošené“. Přes pozdější čas projednávání, kdy mohla již výrazněji klesnout pozornost některých zastupitelů, se při schvalování 26. souboru změn podařilo schválit alespoň některé návrhy, které citlivěji reagovaly na přístupy občanů pro navrhovanou změnu nebo proti ní, než původně předložený materiál.

»Zasedání projednalo a ukončilo většinu předložených bodů kromě těch, u nichž se před zasedáním nebo až na něm ukázalo, že nejsou dostatečně kvalitně připraveny. A tak nad šestým zasedáním zůstala viset jedna otázka: Kdy předloží Rada města Brna své programové prohlášení? Sdělení primátora, že to bude dříve než v minulém období, vlastně ani příslibem není,«uzavřel Pavel Březa.

(vž)

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 23. 05. 2011 | 1397 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek