Ohlédnutí za akcemi ...

Zahrádkáři bojují za zelené plíce Brna

Stovky naštvaných zahrádkářů prošly 27.června průvodem s transparenty nad hlavou středem Brna z Moravského náměstí před magistrát, kde žádaly zachování svých zahrádek jako zelených plic města, prostředku osobního vyžití i sebezásobení výpěstky.

Naopak podnikatelské lobby a představitelům ODS na radnici zahrádky překážejí v jejich osobním komerčním rozmachu. K jejich likvidaci např. první náměstek primátora Robert Kotzian za ODS navrhuje privátní zahrádky otevřít veřejnosti. To přesto, že už nyní je dostatečně ničí zloději a úrodu sklízejí bezdomovci.  Veřejnost vyjadřuje přes léto své stanovisko v petici odporu vůči rušení brněnských zahrádek.

Předseda tohoto Územního sdružení ČZS Martin Říha, který kandiduje na příštího brněnského poslance za KSČM, uvedl, že 90 základních osad ČZS, čítajících 5100 členů, nesouhlasí s rozhodnutím orgánů Magistrátu města Brna a Úřadu MČ Brno-střed zrušit několik zahrádkářských osad, protože prý překážejí rozvoji města a zakládání městských parků. V městských částech už začal proces odstraňování zahrádkářských osad z území. Zahrádkáře to tzv. zvedlo na zadní.

Český zahrádkářský svaz vznikl před 126 lety jako součást evropského hnutí. Od r. 1996 je zavázán plnit mezinárodní projekt „Zdravá města,“ jehož plnění přijala ČR s tím, že podpoří Český zahrádkářský svaz jako spolutvůrce ozeleňování měst. Některé brněnské podnikatele tento závazek ČR nezajímá, zajímá je jen osobní byznys, protože dle ekonoma Václava Klause se má každý starat sám o sebe! Přitom každý zahrádkář, který v letních horkých dnech na své náklady zalévá 400m2 zahrádky, produkuje ochlazení okolí výkonem 200KW. Za energii nutnou k provozu tohoto nenahraditelného systému bychom zaplatili 4000 až 7500 Kč denně.

(vž)

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 04. 07. 2013 | 1389 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek