Aktuality a novinky

Vládnout se chystá »elita«

Jak stručně hodnotit výsledky voleb do Poslanecké sněmovny? Ke škodě většiny občanů vyšla z voleb i při fiasku ODS posílena pravice, protože TOP 09 je klonem korupční politické praxe ODS založené na přeběhlících, a Věci veřejné jsou svým personálním složením účelovou reprezentací ambiciózních lidí z takzvaných elit.

Významnou část voličů levice a středu přitom od účasti ve volbách nepochybně odradila nesnášenlivost a arogance špiček ČSSD, které si dopředu hrály na vítěze, který si vystačí sám.

Obecně ke spokojenosti není důvod, protože celkově slabší postavení opozice po volbách nutně dál oslabuje parlamentní kontrolu nad těmi, kdo vytvořili systém korupčního vládnutí a kdo teď navrhují, aby jejich vlastní dluhy a neschopnost odpovědně hospodařit zaplatili zaměstnanci, drobní podnikatelé a stát. KSČM jako jediná udržela všechny své mandáty ve sněmovně, ale s ohledem na celkový pokles voličů to nemůže být důvodem k uspokojení, ale důraznou výzvou. Pokud jde o jižní Moravu, v uplynulých čtyřech letech jsem byl určitým garantem za okresy Břeclav, Hodonín a Znojmo, výsledky tu sice převyšují celostátní průměr, ale i tady bude třeba tvrdě pracovat.

A největší překvapení letošních voleb? Snad to, jak selhaly stomilionové kampaně ČSSD a ODS řízené reklamními experty a ovlivňované americkými poradci. A také to, jak lidé z vlády neodpovědnosti a politické korupce, jako Schwarzenberg a Kalousek, dokázali s pomocí sponzorů a médií přesvědčit část politického středu nebo mladých lidí, že jsou protikorupční alternativou ODS, lidovců a zelených.

1. 6. 2010, Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 02. 06. 2010 | 2681 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek