Život a dění v Brně

Přírodo, ustup, my chceme naše milióny!

Zhruba před měsícem došlo dle přání firmy Qary k vykácení zdravého hájku vzrostlých borovic při ulici Horníkova v Brně-Líšni. Stalo se tak přes odpor značné části obyvatel Líšně. Vše nasvědčovalo tomu, že došlo k mnoha pochybením ze strany ÚMČ Brno-Líšeň, Magistrátu města Brna i ze strany autorizovaného inženýra, který vydal stavební certifikát.

V úterý 28.7.2009 tato podezření potvrdila Česká inspekce životního prostředí. Ve své zprávě o prošetření podnětu, týkajícího se kácení stromů na ul. Horníkova v Brně – Líšni, mimo jiné uvádí, že stavebník ztratil právo stavět právě pro neexistenci pravomocného územního rozhodnutí. Tím tedy nebyla splněna podmínka vydaného rozhodnutí o povolení ke kácení podmiňující povolenost kácení. Dále ČIŽP dospěla k závěru, že pochybil úřad Brno-Líšeň i Odbor životního prostředí Magistrátu města Brna. „Odvolací orgán (MMB, OŽP) rozhodoval v době, kdy v důsledku rozsudku už neexistovalo pravomocné rozhodnutí o umístění stavby – odvolací orgán to věděl jak z textu odvolání o.s. NESEHNUTÍ, tak z textu „postoupení odvolání“. Odvolací orgán to měl ostatně vědět i ze své činnosti, neboť on byl žalovaným a i jemu byl rozsudek doručen. A protože právě toto vydané územní rozhodnutí (umístění stavby) bylo jediným důvodem žádosti o povolení kácení i jediným důvodem, na který (z hlediska rozsahu nekonkrétně) odkazoval orgán ochrany přírody ve svém rozhodnutí, měl odvolací orgán vydané povolení zrušit. Jelikož tak neučinil, pouze zrušil jednu omezující podmínku, povolil tak kácení bez toho, že by zde existoval žadatelem deklarovaný důvod – rozhodnutí odvolacího orgánu je tak nezákonné“, konstatuje zpráva ČIŽP.

Ve světle těchto nových skutečností se opět vynořuje otázka, proč nechalo vedení Brna-Líšně stáhnout žalobu proti územnímu rozhodnutí. Starosta Janištin stažení žaloby zdůvodnil tím, že ji považoval za zbytečnou. Svojí nečinností připravil Líšeň o krásný kousek přírody. Tento dnes již více jak dvouletý problém se zpočátku snažil řešit nynější II. místostarosta Košulič. Využil svého dobrého nápadu a snažil se prosadit vykoupení pozemků od soukromého vlastníka (rodina Belcredi) z pozice Magistrátu. Jeho snaha bohužel vyšla na prázdno. Netuším, zda se následně chtěl zavděčit za svoji novou funkci, do které ho instaloval starosta, ale přidal se na jeho stranu a podpořil stažení žaloby.

Funkci volených a placených zástupců obyvatel Brna-Líšně zasuplovalo občanské sdružení Nesehnutí. To se dosud nevzdalo boje proti výstavbě nechtěných ubytoven. Nesehnutí oslovili se svými podněty nejen soud, ale i ministerstvo, primátora města Brna a inspekci životního prostředí. Inspekce neprodleně vydá předběžné opatření, kterým zakáže kácení zbylých dřevin a zahájí správní řízení o zákazu činnosti podle § 66 zák. č. 114/1992 Sb. Rovněž zahájí s firmou QARY s.r.o. správní řízeni o uložení pokuty za porušení ustanovení § 7 a 8 téhož zákona.

„Já se nedomnívám, že by byl porušen zákon“, řekl starosta Janištin pro televizi Nova Josefu Svobodovi (reportáž o Líšni začíná od 4. minuty). Co také čekat od člověka, který je schopen na jednání Zastupitelstva zcela otevřeně přiznat, že zákony ČR mu nic neříkají. Pan starosta Janištin má zřejmě své vlastní zákony, jiné tedy nepotřebuje. Názor pana starosty sdílí snad pouze firma Net Development s.r.o, která na svých stránkách přičinlivě nabízí volné byty v budoucích domech na ulici Horníkova. Nezbývá, než doufat, že ekologicky smýšlející lidé budou nákup nemovitosti od této firmy bojkotovat.

Autor: Kateřina Horáková, členka ZMČ Brno-Líšeň

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 03. 08. 2009 | 1024 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek