Aktuality a novinky

Prezident byl zvolen, ale odpočívat se nebude!

Možná tak si současnou situaci vyloží někteří z nás - jednotlivci i základní organizace. Pokud ne, výborně, pokud však ano, je to zásadní chyba. Ještě čerstvá, historicky první přímá volba prezidenta republiky odhalila zásadní nedostatky v činnosti naší strany. Kromě toho, že jsme se nedokázali sjednotit na kandidátovi, kterého budeme podporovat(neomlouvá nás, že stejnou slabost prokázala i ČSSD), jsme ukázali, že nedokážeme respektovat usnesení strany(stanoviska, doporučení) a co je horší, nedokážeme zabezpečit účast našich členů u voleb.

A tak se stalo, že 54 procent komunistů ve 2.kole dalo hlas kandidátovi, k jehož podpoře vyzval jak ÚV, tak i MěV KSČM. Miloš Zeman i díky této podpoře prošel, takže prezidentem nebude přestárlý ministr zahraničních věcí z TOP 09. Naše zásluha to ale pohříchu není.

Příští rok bude supervolební. Čekají nás volby komunální, do Evropského parlamentu, Poslanecké sněmovny a třetiny Senátu. Že je čas? Omyl. Už nyní je třeba se nejen vážně zamyslet, ale hlavně činit praktické kroky, abychom naplnili kandidátky do zastupitelstev  místních částí i města Brna. Musí být plné, nabízet zajímavé a vzdělané lidi a musí se výrazně omladit. Jen tak můžeme získat voliče.  Někteří komunální matadoři a buď jim čest za dosavadní a letitou práci budou muset uvolnit místa další generaci.

Stejně tak musíme pracovat i se seznamy vhodných adeptů do okrskových volebních komisí.  Není to jen odsedět si pár hodin a pak zbalit peníze(ty ostatně příliš velké nejsou). Ti z nás, kteří do komisí(někteří i desítky let)chodí mě dají za pravdu, že je to práce psychicky náročná a uhlídat vše tak, aby byl dodržen zákon(při jeho neznalosti členy delegovanými jinými  politickými subjekty) není vždy zcela jednoduché. Naši členové mají praktické zkušenosti i teoretické znalosti a často se stávají předsedy či místopředsedy OVK.  Je to uznání jejich autority i autority KSČM.  V tomto trendu bychom měli samozřejmě pokračovat a proto je nutné na výběr členů komisí klást velký důraz. Problém bude u komunálních voleb, kdy řada lidí nastoupí na kandidátky. Nebojme se však oslovit sympatizanty a třeba i studenty. Někdy a někde se musí naučit co obnáší práce v komisi. Jiní už to dělají dávno.

Že byl na tyto poznámky čas – nemyslím, žádný klid nebude, nemůžeme si ho dovolit, jde nám přece o budoucnost. Společnost doleva sama nepůjde, my ji musíme otočit!

Tibor DÁVID

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 15. 02. 2013 | 1108 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek