Ohlédnutí za akcemi ...

Nepřipustí opakování hrůz fašismu

JIH MORAVY – Mnoho vzpomínkových shromáždění se konalo na jihu Moravy zejména o víkendu k 65. výročí státního svátku Dne vítězství nad fašimem. Současní politici i volební kandidáti občany ujišťovali občany, že nepřipustí opakování hrůz fašismu a nacismu z druhé světové války.

Např. v pátek v Hrotovicích na Třebíčsku si účastníci s pamětníky připomněli tragedii 8. května 1945, kdy krátce po poledni se seběhly na náměstí před zámkem jásající davy lidí přivítat sovětské vojáky, kteří přijeli v koloně houfnic s rozkazem projet od Ivančic přes Jihlavu co nejrychleji na pomoc Praze! Právě v ten okamžik se snesly před zámek tři letecké pumy, z nichž jedna vybuchla uprostřed davu. Zahynulo zde 115 místních občanů a 36 vojáků Rudé armády a 58 občanů bylo zraněno. Na hrotovickém náměstí přišel o život i velitel jednotky kpt. G. I. Sacharov (viz. jeho mnohokrát publikovaný snímek nazvaný V posledních hodinách války).

V sobotu v brněnských Kounicových kolejích, které sloužily za války jako věznice gestapa a popraviště českých vlastenců, uctili jejich odkaz představitelé Jihomoravského kraje, politických, občanských i vojenských organizací. V letech 1940 až do osvobození Brna 26. dubna 1945 bylo v areálu kolejích usmrceno oběšením nebo zastřelením přes 1350 odpůrců fašismu, včetně žen a starců. Na 183 studentů odvezli nacisté do koncentračního tábora Sachsenhausen. Ve této brněnské věznici průběžně internovali 36 000 vlastenců a bojovníků proti fašismu, včetně britských, amerických a australských zajatců. Studenti bydlící v Kounicových kolejích o tom takřka nic nevědí, natož aby na dvoře – popravišti dodržovali pietu.

Levicově smýšlející  občané z Hodonínska, Vyškovska i z dalších míst se setkali v sobotu na hřebenu Ždánického lesa u památníku mladého partyzána Jiřího Jírovského, který padl při napadení partyzánské skupiny nacisty v bývalé myslivně u Zlatého jelena. Statečný boj českého lidu proti německým fašistům připomněli stovkám účastníků u památníku poslanci za KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová, Vojtěch Adam, Miroslav Grebeníček a další jihomoravští kandidáti do PS. Program pro půl tisíce účastníků na sluncem zalitém palouku zařile konferoval čtyřiadvacetiletý kandidát na jihomoravského poslance za KSČM Josef Bouda (je na 6. místě krajské kandidátky). U partyzánského pomníku zazněla i výzva představitele organizace Vojáci proti válce, aby paměť lidí nebyla krátká přesto, že někteří na to spoléhají. Plukovník ve výslužbě prohlásil, že jako nestraník bude z přesvědčení volit komunisty, protože ti jako jediní nezradili odkaz padlých hrdinů.

U Památníku vítězství  na Moravském náměstí v Brně, tato socha Rudoarmějce v pozici „Zastavte palbu!“ je zdařilé dílo národního umělce Vincence Makovského, položili věnce představitelé Jihomoravského kraje a řady institucí a organizací. S kyticí květů se připojili i krajští zastupitelé KSČM – kandidáti na poslance Vojtěch Adam a Pavel Březa a na senátory Stanislav Navrkal i Daniel Borecký. Komunisté vysoce ocenili projev hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška u Památníku vítězství na Moravském náměstí, který realisticky hodnotil odkaz padlých vojáků a současné postoje některých lidí k sovětským osvoboditelům (zásadní část projevu hejtmana Haška uvádíme na jiném místě).

Neděle se nesla v Brně v duchu 65. výročí Dne vítězství nad fašismem v režii Česko-ruské společnosti. A to na Čestném pohřebišti sovětské a rumunské armády na Ústředním hřbitově v Brně, kam bylo svezeno dosud 3649 vojáků 2. ukrajinského frontu - padlých osvoboditelů jižní Moravy. Na ní přišlo v bojích s fašisty v dubnu 1945 o život a je pohřbeno 10 361 sovětských vojáků a 1501 vojáků rumunské královské armády. Hold těmto hrdinům vzdali na Čestném pohřebišti vedle  Jihomoravanů, včetně zástupců KSČM, představitelé generálního konzulátu i armády Ruské federace a členové ruské národnostní menšiny na Moravě.

Delegace Městského výboru KSČM v Brně položila též kytici květů k Památníku Rudé armády v městské části Královo Pole s 326 hroby vojáků, který byl vícekrát poničen a který je pro brněnské antikomunisty a antirusisty palčivým trnem v oku.

(vž)

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 10. 05. 2010 | 1619 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek