Aktuality a novinky

Nabízíme spolupráci všem, kteří vyznávají levicové myšlenky

Z vystoupení Vojtěcha Filipa, předsedy ÚV KSČM, na 11. zasedání ÚV KSČM.

Květnové volby do Poslanecké sněmovny nám potvrdily, že ne všechny naše záměry jsme byli schopni naplnit, ne všechny dobré úmysly se nám podařilo zrealizovat. Výsledek těchto voleb ukazuje zvláště to, že zatím ne dostatečně oslovujeme mladou generaci. Přitom jsem hluboce přesvědčen, že KSČM zpracovala odborně kvalifikovaný a přesvědčivý politický program. Domnívám se dokonce, že prezentace tohoto programu většinou byla dobrá, důkladná a správně provedena. Jinou věcí ovšem je, zda se vždy dostal k občanům ČR, jestli jsme byli všichni schopni reálně najít způsob jak komunikovat s občanskou veřejností, jak komunikovat s našimi občany a voliči v České republice. Ukázalo se, že řada OV nešetřila lidských, materiálních ani finančních zdrojů na to, aby seznámila s naším programem co nejvíce lidí v okruhu své působnosti. O to je ovšem více zarážející, že existují okresní výbory, které zorganizovaly za celou volební kampaň pouze jednu akci. To znamená, že někde neumožnili ani vlastním kandidátům, aby efektivně mohli seznamovat občany s naším volebním programem, programem na příští čtyři roky. To je jedno z největších poučení z těchto voleb. I tady je, žel, důvod, proč jsme ztratili 95 tisíc hlasů.

Ano, otevřeně jsme po volbách řekli, že je úspěchem KSČM zachování počtu mandátů, že je úspěchem nejmenší ztráta KSČM z tradičních politických stran – 1,5 % ztráty proti 15 % ztráty ODS a 10 % ztráty ČSSD. KDU-ČSL dokonce ztratila právo být v Poslanecké sněmovně. Považujeme však za úspěch to, že se propadá počet hlasů těch, kteří volí KSČM? To už za úspěch považovat nemůžeme. A také nemůžeme všechno svádět na objektivní situaci a říkat, že nám nepřála média, že jsme byli terčem sílících politických útoků sílících od roku 1990 – to vše je pravda. Ale nikdo mi nevyvrátí, že ti, kteří měli organizovat volební kampaň, postupovali velmi rozdílně. Chtěl bych proto ocenit některé krajské rady, okresní výbory a jednotlivce. Jmenovitě to však učiním tak, až budeme mít před sebou úplné komplexní, nikoli předběžné hodnocení. Už nyní však mohu říci, že některé okresní výbory zorganizovaly i 50 akcí v průběhu těch dvou rozhodujících měsíců, jiné však, kromě snad Prvního máje, případně oslav 9. května, zajistily jen jednu akci ve svém okrese. Říkám, že to je hanba. A neviním z toho pouze pracovníky okresních výborů, ale také centrum. Nejde však jen o počty akcí, ale i o nové přístupy.

Máme dobrý program

Miloslav Ransdorf na pátečním zasedání výkonného výboru řekl velmi zajímavou myšlenku. Můžeme tisíckrát a různými způsoby nabízet staré zboží – valchu, ale neuspějeme proti automatické pračce. Osobně nepovažuji program KSČM za valchu, považuji ho za program, který je řešením ekonomické krize nejen pro ČR, ale může vést k dobrým výsledkům i v celé Evropě, protože je pravdou, že tam, kde vládne liberální teorie a praxe ekonomická, je krize mnohem hlubší než tam, kde udrželi alespoň standard sociálního státu. Znamená to tedy, že nabízíme nějaké staré zboží? Nikoli. Ale musíme se domluvit na tom, jaké metody použijeme, jak moderně budeme uvažovat, domluvit se na tom, jakým způsobem, jakými metodami, novými přístupy budeme schopni a ochotni pracovat na společném dobrém výsledku KSČM. Tedy na využití té automatické pračky, protože jen vlastnit takovou pračku neznamená, že bude prádlo vypráno.

Oceňuji v této souvislosti, že ústřední výbor strany poprvé měl odvahu změnit kandidátní listiny Zlínského a Libereckého kraje. Potvrdilo se, že ÚV vnímal lépe než příslušné krajské rady nálady mezi obyvatelstvem, protože preference jednotlivých kandidátů potvrdily, že výsledky odpovídají tomu, co rozhodl ústřední výbor, nikoliv rozhodnutí krajských rad. Mohu dát příklad z Libereckého kraje, kdy kandidát na druhém místě kandidátky se ocitl po volbách až na čtvrtém místě, a kandidátku, kterou ústřední výbor přesunul na místo první, volby potvrdily. Kandidátky ze 3. a 4. místa poskočily na místo druhé a třetí. Takové bylo reálné hodnocení. Tento příklad ukázal, že voliči mysleli jinak než naše členská základna. Je škoda, že ne vždy si uvědomujeme, že na jednoho člena strany musíme získat deset bezpartijních voličů. Proto napříště se budeme muset více zamýšlet i při výběru kandidátů na to, co si o těch, které navrhujeme, myslí lidé, voliči, co v našem programu preferují, jaké starosti by chtěli řešit a kdo je nejlépe schopen s nimi komunikovat.

Rozšiřovat platformu spolupráce

V návrhu našeho stanoviska k současné ekonomické, politické a sociální situaci je řečeno, že KSČM měla dobrý program. Držme se toho, že jsme byli schopni přesně definovat to, jak nemá klesnout koupěschopná poptávka obyvatelstva, že sociální jistoty jsou věci, které umožňují uvažovat do budoucna. Jakmile lidé neuvažují ze dne na den, ale v delší perspektivě, tak také jsou schopni racionálnějších úvah. Važme si toho, že v našem programu je zabezpečena podpora ekonomických aktivit všech subjektů a že náš program odpovídá na řadu věcí, které ostatní pominuli. KSČM navrhla skutečné řešení krize. Zamýšlejme se však i nad tím, proč jsme nebyli schopni naše myšlenky správně přenést do jednotlivých televizních vystoupení, která nám umožněna byla, alespoň u Václava Moravce v České televizi, u Martina Veselovského v Českém rozhlase. Všimněte si, že hned po volbách je tomu jinak. Přestali nás publikovat, zvát do televizních a rozhlasových pořadů. Komentáře za opozici vyjadřuje sociální demokracie, jako by jen ona byla opozicí.

Dovolte mi při této příležitosti otevřeně poděkovat za práci Královéhradecké a Jihočeské krajské radě, to jsou dvě krajské rady, v jejichž působnosti ubyl nejmenší počet voličů. Ale i v obou těchto krajích byly okresy, které zapříčinily to, že došlo k poklesu hlasů pro KSČM. Proto i z tohoto pohledu je potřeba se zamyslet nad tím, kde jsme – a proč - ztratili nejvíc. Nad tím, jestli KSČM nemá po konsolidaci svých řad a schopností, které má její členská základna, v roce 2011 zorganizovat přece jen širší platformu spolupráce. Máme na to šanci.

Stojíme před komunálními volbami. Zatím nemáme ještě naplněnu ani polovinu kandidátních listin do obcí, které jsme měli touto dobou v roce 2006. Nad tím je třeba se také urychleně zamyslet. Je třeba nabídnout spolupráci, místa na kandidátkách všem, kteří pořád vyznávají levicové myšlenky. A nejde jen o naši kandidátku. Existují i společné kandidátky, jež umožní lidem nás volit, naše programy, naše cíle. Připomínám, že přes obrovský počet našich obecních a městských zastupitelů nemáme ani pět procent v celkovém počtu zastupitelů v celém státě.

Změnit přístupy

Pokud jde o nově ustavený poslanecký klub v Poslanecké sněmovně, za hlavní úkol současnosti ve sněmovně pokládám práci na předkládání návrhů, které ukážou, k jakému odklonu od volebního programu Věcí veřejných, ODS a možná i sociální demokracie došlo po volbách. Protože to, kam se dostáváme s projednáváním programových priorit vlády, je daleko za tím, co slibovaly v sociální oblasti jak VV, tak ODS. Tlak sociální demokracie a ODS na politiku středu byl tak tvrdý, že nám to skýtá možnosti, abychom takové priority našeho legislativního plánu v poslaneckém klubu přijali.

Naším zásadním úkolem je i zhodnotit činnost krajských zastupitelů, vyvodit závěry z úspěšné práce, ať už jsme v pozici koaličního partnera nebo v pozici ryze opoziční či nevládnoucí politické strany, a pokusit se priority našich krajských programů prezentovat tak, abychom si vytvořili předpoklady na jiný, lepší výsledek krajských voleb, které nás čekají za dva roky.

Musíme změnit i přístup ke sdělovacím prostředkům a stanovit si zásady jednotného vystupování, pokud jde o práci naší strany. To neznamená, že by na leccos nemohly existovat různé názory, řešit je však přes často nestranické a dokonce i antikomunistické sdělovací prostředky, si napříště nemůžeme dovolit. Jsme jednotná strana, o zaměření naší práce rozhodujeme kolektivně a tak to také musí zůstat.

(mezititulky redakce)

21. 6. 2010, redakční zpráva

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 21. 06. 2010 | 1031 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek