Život a dění v Brně

Kalouskův návrh ohrožuje financování města Brna

BRNO – Druhý návrh systému rozpočtového určení daní ministra financí reálně ohrožuje budoucí fungování města Brna.

První jeho návrh, který zastupitelstvo odmítlo jako nedostatečně zpracovaný a nepodložený odbornými argumenty, znamenal razantní pokles příjmů čtyř největších měst v ČR. Druhý Kalouskův návrh je ještě tvrdší. Dle něj by město Brno přicházelo ročně nejméně o 900 milionů korun, což je pro rozpočet Brna citelný zásah. Na celé věci nic nemění ani návrh ministerstva v podobě čtyřleté částečné kompenzace.

Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) označuje Kalouskův návrh »spíše za akt politické odvahy vyhovět vlastním stranickým kolegům. Nazývá jej sice reformou, avšak ta postrádá jakoukoliv koncepčnost. Návrh částečné finanční kompenzace, tedy jinak řečeno podrobení jihomoravské metropole přísné odvykací kúře, je jen zamlžováním problému. «
Co na to opoziční komunisté jsme se zeptali zastupitele Pavla Březy (KSČM). Zdůraznil, že » pan ministr nezapře svou profesi. Jeho návrhy postrádají ekonomické zdůvodnění, odrážející funkce města ve vztahu k okolí města i přesahující region. Místo toho jsou výsledkem alchymie, kde aktivními složkami jsou zřejmě předpokládané sympatie určitých skupin občanů, jako potenciálních voličů TOP 09.«

Vládní struktura opakovaně uvádí mylné informace, že Praha společně s Brnem, Ostravou a Plzní vykazuje nejvyšší daňové výnosy na obyvatele. Praha se totiž s 30 000 korunami na jednoho obyvatele pohybuje až na 4. místě, Brno, Ostrava a Plzeň s 18 000 Kč jsou přibližně na 15. pozici. Přitom město Brno, stejně jako ostatní velká města, zajišťuje kromě jiného také činnosti nadregionálního charakteru, nebo dokonce celostátního významu. Jedním z mnoha příkladů je městská hromadná doprava, kterou využívají desítky tisíc mimobrněnských studentů a pracujících, přičemž Brno podporuje Dopravní podnik města Brna téměř čtvrtinou toho, co dnes dostává v rámci rozpočtového určení daní.

(vž)

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 29. 06. 2011 | 1017 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek