Aktuality a novinky

Jihomoravská integrovaná doprava podraží o 11 procent

JIH MORAVY – V průměru 11procentní zdražení jízdného v prostředcích integrovaného dopravního systému schválila pro příští dva roky Rada Jihomoravského kraje.

Nepokrývá to ani nárůst cen energií, inflaci a DPH za uplynulého 2,5 roku od minulé cenové úpravy jízdného. Přitom jednu třetinu nákladů provozu IDS hradí cestujících a dvě třetiny kraj. Ten dává 580 milionů Kč do autobusové a asi 800 milionů korun do páteřní vlakové dopravy IDS v kraji.

Nový tarif IDS JMK bude schvalovat všech devět měst tohoto regionu s připojenou městskou hromadnou dopravou. Konkrétně v Brně tu bude příští týden. Tisk nových jízdních řádů kraje a nových jízdenek se očekává 1. prosince.

Hloubková kontrola fungování Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kaje  prokázala, že tento jako jediný v ČR pokrývá území celého regionu a přesahuje i do okolních krajů, na Slovensko a do Rakouska. Svým rozsahem a komfortem je jihomoravský systém unikátní v ČR i Evropě. Počet spojů, šest párů do každé obce v pracovní den, a tři páry o víkendu – je skutečně nadstandard. Umožňuje to železnice, která tvoří páteřní IDS JMK, na které se do přestupních uzlů sbíhají autobusové spoje IDS. »Z ekonomického hlediska je to systém náročný. A nebude jednoduché ho takto zachovat. Hloubková kontrola proto doporučila zdražit IDS JMK o 20 procent. Radní však odsouhlasili pouze jedenáctiprocentní navýšení,« uvedl náměstek hejtmana Václav Horák a pokračoval: »Podle agentury mají dopravci využívat autobusy provozně mladší šesti let a na méně obsazených linkách i menší autobusy, což není ekonomicky výhodné.  V kraji se mají vybudovat i odstavná parkoviště aby se cestující sváželi na některé železniční přestupní uzly sami. To abychom mohli dopravu malých autobusů do obcí s malým počtem cestujících omezit. Též zavést výjezd autobusu IDS JMK na linku na telefonické zavolání, že bude větší počet cestujících, kteří výjezd zrentabilní.« vysvětlil vicehejtman Horák.

Jihomoravský krajský zastupitel za KSČM Pavel Březa poznamenal, že deklarované »průměrně 11procentní zdražení jízdného je jen vlaječka zapíchnutá do dortu. V řadě případů půjde o výraznější zdražení a nedomnívám se, že k tomu jsou k dispozici veškeré podklady a závažné důvody.

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 21. 10. 2011 | 1212 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek