Informace zastupitelů

Jako chytrá horákyně: koncepce zdravotnických služeb

Na sto dvanáct bodů 14. zasedání Zastupitelstva města Brno jsme museli odložit oběd. Občany zaujal návrh na pořízení změny plánu v k.ú. Kohoutovice, do něhož „velkorysá“ městská část pustila 1,5 ha lesa na výstavbu garáží. Klíčovým bodem však byl materiál nazvaný „Koncepce zdravotnických služeb zajišťovaných v městských zdravotnických zařízeních“, nesourodý dokument obsahující nezdůvodněné a ekonomicky nepodložené náměty. Uvedené „signály“ (v terminologii ředitele Nemocnice Milosrdných bratří) je prý nutno schválit, přestože schválená řešení budou dle příslibu dále prověřována v širokém dialogu všech politických klubů, takže vlastně neplatí. Účelová „rozšířená koalice“ (ČSSD, ODS TOP09) odmítla vzít „koncepci-nekoncepci“ na vědomí, aby ji následně schválila.

1. V rámci dotazů občanů se pokusil vystoupit chlapec, který na dotaz primátora sdělil, že je mu 12 let. Primátor mu ihned slovo odebral s odkazem na odst. 2 § 16 zákona 128/2000 Sb., zákon o obcích (obecní zřízení), a odmítl jakoukoliv diskuzi i návrhy, aby o udělení slova rozhodlo zastupitelstvo. Myslím si, že by takové vystoupení osoby mladší 18 let možné bylo, ale s přímou účastí (a tím i garancí) rodiče.
    2. Zastupitelstvo vzalo na vědomí „Souhrnný rozpočet statutárního města Brna na rok 2012 v členění na rozpočet města a rozpočty 29 městských částí“, finanční plány na rok 2012 příspěvkových organizací zřízených městem Brna, dotace na projekty v oblasti podpory rodiny, dotace na podporu významných sportovních akcí a dotaci VUT v Brně na celoroční provoz atletického areálu Pod Palackého vrchem.
    3. Koncepce zdravotnických služeb se dotýkala čtyř oblastí: lůžkových zdravotnických zařízení (rozdělení kompetencí a spolupráce Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří), Léčebny pro dlouhodobě nemocné (uvolní se LDN na Červeném kopci - kapacitu převezme LDN Nemocnice Milosrdných bratří), poliklinik (Poliklinika na Zahradníkově ulici v roce 2013 jako ordinace pronajímané městem privátním lékařům pro dospělé i děti – uvolnění „Bílého domu“ na Žerotínově náměstí) a ostatních zdravotnických zařízení (Dětské centrum Brno „Chovánek“ v Bystrci). Veškeré analýzy si údajně můžeme „dohledat“ na Odboru zdraví MMB a u zdravotnických zařízení. Přístup „NAPŘED SCHVALTE, PAK SE PTEJTE“ do samosprávného rozhodování nepatří.
    4. Schváleny prodeje: domovní celek Ostružinová 1,3,5,7,9, Úvoz 59b, 59c a bytový dům Vltavská 4 (včetně pozemků). Schváleny záměry prodejů bytových domů Antonínská 24, Dobrovského 1, Dobrovského 11, Dobrovského 13, Jugoslávská 22, Kotlářská 38, Labská 1, Obilní trh 2, Viniční 19, Vojanova 15, Výstavní 15, domovního celku Hoblíkova 28,30,32, Slovinská 47,49 včetně stanovení jejich cen a stanovení ceny Hvězdová 3.
    5. Ujal jsem se požadavku občana, aby zastupitelstvo odložilo schválení záměru prodeje bytového domu Vojanova 15 a prověřilo i zbývající dvě varianty stanovení ceny (rozdíly v řádu milionu korun). Můj návrh, abychom se tím znovu zabývali, podpořilo pouze 20 zastupitelů a následně 33 zastupitelů stanovilo výchozí cenu v té nejvyšší variantě.
    6. Po širší diskuzi byly schváleny smluvní podmínky v souvislosti se stavbou podzemního garážového objektu před Janáčkovým divadlem s budoucím investorem a následným provozovatelem. Následně má být k rozhodnutí předložen návrh dispozice s předmětnými pozemky v majetku města.
    7. Zastupitelstvo schválilo nové znění „Metodiku vypořádání pozemků zastavěných stavbami ve vlastnictví statutárního města Brna“, upřesňující rovněž vzájemné postavení odborných útvarů Magistrátu.
    8. Strana zelených neprosadila odložení záměru pořízení změn Územního plánu města Brna vyplývajících ze Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Tento „územní plán kraje“ nabyl účinnosti 17. 2. 2012, ale jsou k němu podány žaloby k rozhodnutí soudu.
    9. Návrh nejvíce diskutované změny doporučené k pořízení, týkající se změny funkčních ploch pozemků pro funkci lesa na plochy pro dopravu, nebyl po diskuzích ani doporučen, ani nedoporučen. Zůstává „viset“ a bude znovu předložen k projednání v dalším „balíku“ návrhů změn. Hlavním problémem není ani tak záměr využít část území v ochranném pásmu lesa v rekreační oblasti Holedná v k.ú. Kohoutovice, ul. Chopinova, jako to, že prověřované pásmo bylo městskou částí navrženo v naprosto nepřijatelném rozsahu cca 1,5 ha (údajně pro několik garáží!) a že občané se k informaci dostali až dodatečně a zastupitelstvo městské části bylo uvedeno v omyl. Kterému politikovi dnes občané uvěří (to pan náměstek primátora Macek nemusí brát osobně), že zcela nadbytečný rozsah pozemků vyčleněných z ochranného pásma lesa nebude nakonec zneužit v rozporu s přednesenými proklamacemi. Pokud městská část má společný zájem s vlastníky pozemků o vybudování vymezeného počtu garáží, měli by ho deklarovat návrhem na pořízení přiměřené změny územního plánu.
    10. Návštěvníci Brněnské přehrady se po vyčištění a zpřístupnění vodní nádrže mají dočkat zatraktivnění břehů v lokalitách Sokolského koupaliště, Rakovecké zátoky, Kozí horky a Rokle projektem v objemu 14 mil Kč, z toho 10 mil Kč z evropských fondů.

„Nelze si nevšimnout úspěchu hokejového týmu Kometa Brno, která postoupila již do finále ligy“, konstatoval jsem v bodě dotazy členů zastupitelstva. Vysekl jsem obdiv primátorovi, který věřil v úspěšnost týmu ještě v době, kdy nebylo rozhodnuto o tom, zda nebude bojovat o udržení. S odkazem na několik zastupitelů, kteří ve vítězné euforii nosili v průběhu zasedání šály Komety, jsem připomenul, že nic podobného na podporu Komety se nedělo v době, kdy se herně trápila. Vítězství a úspěch se sdílí snadněji.

Ing. Pavel Březa,
člen Zastupitelstva města Brna

| Autor: MěV KSČM Brno | Vydáno dne 10. 04. 2012 | 1437 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek