Zetor přijel na Techagro s flotilou novinek

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Z novinářského bloku Václava Žaluda, Vydáno dne: 13. 04. 2018

BRNO — Největší zemědělský veletrh ve střední Evropě Techagro v Brně představil ve stánku značky Zetor traktor s označením Major v novém designu v sériovém provedení. Dále nové typy Utilix a Hortus, tedy modely o výkonu od 40 do 70 koní či modernizované modely Proxima a Forterra. Nechyběly ani čelní nakladače Zetor system.

Zetor navázal na svoji podzimní účast na mezinárodním veletrhu Agritechnica v německém Hannoveru. Ve svém mateřském Brně byl největší „tahoun“ novovaná modelová řada Major v designu italského studia Pininfarina. Dokládá, že i atraktivní design může být funkční. Nové umístění předních světlometů totiž osvětluje větší pracovní plochu před traktorem, jedinečný sklon kapoty se postará o větší viditelnost pracovní plochy kolem stroje, a obsluha má také lepší výhled při práci s nakladačem. Stroje disponují modernějšími brzdnými systémy. Jsou vybaveny čidlem, které odpojí PTO v momentě, kdy obsluha stroje opustí sedadlo, či bezpečnostními pásy na všech sedadlech. Komfort nabízí i samotná kabina pro řidiče – pohodlné sezení umožňuje nyní pneumaticky odpružené a otočné sedadlo. Zájemci o stroje se mohou těšit na léto, kdy se Major HS a CL dostanou do sériové výroby.
Svou českou premiéru zažily na Techagru i nové traktory Utilix a Hortus o výkonech od 40 do 70 koní.   Díky své univerzálnosti najdou uplatnění nejen v zemědělství, na farmách, také v komunálních službách, u pěstitelů, v zahradnictvích nebo u hobby farmářů. Stroje se k zákazníkům dostanou v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku. Stroje v tomto výkonovém segmentu představují až 20 % celkových evropských prodejů.

Společnost Zetor Tractos je soustředěna v Brně-Líšni. Společnost nyní zaměstnává na 650 osob v Brně a dalších 100 v zahraničí. Zde je Zetot zastoupen šesti dceřinými společnostmi (afilacemi): ve Velké Británii, Francii, v Německu, Polsku, Severní Americe a v Indii. Z celkové produkce jde 85 % na export. Vedle ČR a SR patří mezi tradiční trhy Polsko, Litva, Německo, Velká Británie, Francie nebo USA. V roce 2016 oslavila značka ZETOR 70 let od svého vzniku. Za dobu své existence prodala více než 1,3 milionu traktorů do 136 zemí světa.

(vž)