Tisková zpráva k jednání Zastupitelstva města Brna Z7/29

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Tiskové zprávy, Vydáno dne: 01. 08. 2017

Tisková zpráva pro tiskovou konferenci konanou dne 26. července 2017 k jednání Zastupitelstva města Brna Z7/29 dne 25. července 2017. Toto mimořádné prázdninové jednání Zastupitelstva města Brna (ZMB) bylo pochopitelně svoláno především pro schválení rozpočtového opatření k zajištění akce s názvem CS EXPO BRNO 2018. Pod tímto názvem se skrývá v původním plánu uvažovaná celostátní (průmyslová) výstava k 100. výročí vzniku Československa v duchu opakování obdobné akce na brněnském výstavišti v r. 1928. Podle vyjádření pana primátora to bylo proto, že pro zdárnou realizaci právě již bije dvanáctá.

O to víc překvapilo, že ZMB muselo schvalovat rozpočtové opatření pro příspěvkovou organizaci TIC Brno v částce 29 mil. Kč. Nabízí se totiž otázka, proč toto nemohla přichystat akciová společnost BVV, od loňského roku ve 100%  majetku města, která tento záměr v rozsahu 150 mil. Kč nákladů již dlouhodobě plánovala?  Jistě by jej zvládla a dle našeho názoru třeba i za relativně příznivější peníze. Ukázalo se, že scénář akce bude proti plánu bude jiný. Daleko významnější podíl zde totiž budou mít přidružené brněnské akce,  spojené s MEETING 2018 (obdoba nechvalně proslaveného festivalu Meeting 2017).

Je pak úsměvné primátorovo prohlášení o příslibu, že záštitu nad touto akcí vezme prezident republiky, když ani nevíme, kdo tím prezidentem v době konání bude! Předpokládaný příslib vládní finanční výpomoci, která byla primátorem také deklarována, se zatím nekoná. Přimlouvali by jsme se za skromnost a ušetřené peníze využít na rozvoj města pro občany! Tomuto utrácení je již třeba říct dost. Potřebujeme levné nájemní bydlení, řešení dopravy, městského  životního prostředí, výstavbu sportovních stánků apod.

V dalším schváleném bodě šlo o zaslání peněz neziskovkám na to, aby přesvědčovala sociálně vyloučené občany k návštěvám lékaře a k péči o své zdraví. To jen svědčí o tom, že selhává stát a veřejné prostředky jen naplňují rozpočty těchto neziskovek.

V celém průběhu jednání pak opět koalice dokázala,  jak je názor opozice pro ni vzduchoprázdnem. Schválí si co chce a to bez věcné diskuse. Pokud opozice něco namítne, snaží se třeba i arogantním způsobem zpochybnit její vzdělání a zesměšnit ji. Příkladem budiž diskuse o investici k rekonstrukci bazénů na brněnské Riviéře. Takřka 1/4 mld Kč investovaných do nerezových vložek by bylo možné ušetřit náhradou některými moderními technologiemi (existují pryskyřice, tekuté folie, lamináty a folie svařované, které by dílo mohly relativně zlevnit). To náměstek Mrázek nechce připustit. Nabízí se otázka proč.  Nikdy nebudeme zpochybňovat znalosti pana Mrázka i když jeho fundovanost a vzdělanost musí být vysoká vzhledem k jeho působení v několika firmách!

Již několikráte jsme upozorňovali na chybné materiály, předkládané zastupitelům, jako je např. posudek na cenu nemovitosti Leitnerova7 v Brně. Zjistilo se, že znalec v oboru oceňování staveb neprovedl práci tak, jak měl, což přiznal veřejně na jednání zastupitelstva. Obrázek si udělejte sami.

Martin Říha, Daniel Borecký a zastupitelský klub KSČM