Tisková zpráva ze dne 29.6.2016

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Tiskové zprávy, Vydáno dne: 29. 06. 2016

Městský výbor a Klub zastupitelů KSČM v Brně vyjadřuje zásadní nesouhlas se včerejší akcí divadla Husa na provázku, kdy jeho umělecký šéf Vladimír Morávek osobně vyvěsil na hradní stožár Špilberku červené trenýrky.

Údajně šlo o vyjádření solidarity recesistické skupině Ztohoven, s jejímiž třemi členy začal včera soud za obdobnou akci na Pražském hradě v loňském roce. Jsou obžalováni z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci, což je jistě pádný důvod k vyjádření solidarity! Na rozdíl od svých pražských přátel brněnští divadelníci neukradli, ale nechali na stožáru současně viset vlajku města Brna – zřejmě, aby ji i tímto způsobem znevážili.

Zarážející na celé akci je skutečnost, že byla provedena s vědomím a po dohodě s vedením Muzea města Brna, které hrad Špilberk spravuje.

Komunističtí zastupitelé jsou znepokojeni skutečností, že se na této akci svým způsobem podílelo vedení organizace spravované městem, nezodpovězenou otázkou zůstává, nakolik byli informováni příslušný náměstek primátora p. Hollan a samotný primátor p. Vokřál. Očekáváme, že se oba pánové k celé záležitosti nejen vyjádří, ale vyvodí z ní adekvátní závěry. Nebo jsou názoru, že každé, i takovéto zviditelnění Brna je žádoucí? MěV i Klub zastupitelů KSČM se domnívá se, že v tomto případě nejde ani tak o solidaritu, jako spíše o odmítání symbolů české státnosti i města Brna a to nejen protagonisty divadla Husa na provázku.

Martin Říha, předseda MěV KSČM v Brně