Kam kráčíš Ukrajino?

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Vydáno dne: 28. 05. 2015

Slovenská informační a tisková agentura SITA zveřejnila 9. dubna informaci, že ukrajinský parlament schválil zákon, který zakazuje symboly a propagaci totalitních komunistických a nacistických režimů.

Zákon takové režimy na Ukrajině odsuzuje a zakazuje „veřejné  popírání jejich kriminálního charakteru jakož i výrobu, distribuci a používání jejich symbolů s výjimkou vzdělávacích nebo vědeckých účelů“. Zákon také ukládá vládě povinnost objasňovat zločiny komunismu a nacismu. Agentůra AFP informovala, že za legislativu, kterou ještě musí podepsat prezident Petro Porošenko, hlasovalo 254 poslanců ze 450-členného parlamentu. Mezi symboly, které budou na Ukrajině nyní zakázané, patří například sovětská vlajka a hymna. Zakázané budou i pomníky komunistických či nacistických osobností a také názvy ulic a míst, které souvisí s těmito režimy. Plná implementace této legislativy si bude s největší pravděpodobností vyžadovat zboření dosud existujících soch a pomníků věnovaných bolševikům. Porušení zákona se může trestat pěti až desetiletým vězením.

Parlament schválil také zákon, který zpřístupní všechny dosud tajné dokumenty ze sovětské éry.

Tolik agenturní zpráva. Ukrajina následuje  neblahého příkladu pobaltských republik, kde už veřejně oslavují tamní fašistické kolaboranty a příslušníky  jednotek SS – ti dostávají státní důchody a jsou oslavováni jako hrdinové(a EU to v nejmenším nevadí). Koneckonců banderovci jsou na Ukrajině oslavováni už delší dobu, a přitom zejména na ně by se tento zákon měl vztahovat! Ukrajina silně nabírá kurz od nacionalismu(který se zde projevuje už dlouho) k otevřené fašizaci. Před takovým sousedem bychom si měli dát pozor, nikoli – jak se to děje, jej finančně a materiálně (a nově i vojensky) podporovat.

Tibor DÁVID