Tiskové prohlášení k zasedání Zastupitelstva č. Z7/02 konané 19. prosince 2014

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Informace zastupitelů, Vydáno dne: 04. 01. 2015

Jednání začalo menšími procedurálními chybičkami, jejichž vyhodnocení se chystáme navrhnout Kontrolnímu výboru ZMB. Jednalo se zejména o to, že materiály, o jejichž zařazení do programu zasedání bylo hlasováno, nebyly v té době zastupitelům vůbec předloženy. Dále šlo o vyřazování bodů z programu, a to jmenovitě bod 7. týkající se doplnění návrhů na zvolení do orgánů obchodních společností se 100% majetkovou účastí, aniž to bylo jakkoliv zdůvodněno. Co se za tím skutečně skrývá, se tak může opozice jen domnívat. Uvidíme v dalším období.

Dosti emotivní situaci také vyvolalo stažení bodů týkajících se záměrů odprodeje městských bytových domů. Opět musíme konstatovat, že nevíme, co za tímto stažením vězí. Až po tlaku opozičních zastupitelů bylo naznačováno, že jde o možné přehodnocení  finančních podmínek, za jakých se budou tyto byty domy odprodávat nájemníkům? Bude to za tržní ceny? Zejména pro stávající nájemníky - žadatele o odprodej je toto oddalování rozhodnutí ZMB krajně nepříjemné, protože mnohé založené společenství již mají potřebné úvěry předjednány a co více, často i schváleny. Proto jsme my, komunisté, byli proti stažení těchto bodů a naopak jsme byli připraveni o tom jednat, případně odprodej schválit.
Hlavním bodem dnešního zasedání ZMB bylo schvalování rozpočtu města Brna na rok 2015. K němu zaznělo mnoho připomínek od občanů požadujících navýšení rozpočtované částky na výstavbu mateřské školky v lokalitě Bystrc - Kamechy II. Po dohodě s další opozicí  jsme proto přišli s návrhem k navýšení o 23,5 mil. Kč. Náš návrh nebyl prohlasován -  nebyla dostatečná politická vůle. Myslíme si však, že kdyby tyto prostředky v rozpočtu byly, byl by to velký závazek pro současnou koalici přípravné práce maximálně urychlit a je – li zřejmá poptávka  jak z řad obyvatel, tak i vedení městské části, stavbu zahájit ještě v roce 2015. Další dotazy opozičních zastupitelů padaly k přesunům prostředků na kulturu. I přes jejich připomínky byl rozpočet schválen tak, jak byl předložen.

Za vydařené považujeme námi požadované doplnění dokumentu k bodu Odměňování neuvolněných členů ZMB o usnesení: ZMB “bere na vědomí odměny uvolněných zastupitelů včetně tabulky odměn“. Ať občané v rámci transparentnosti vědí, jak jsou odměňováni uvolnění zastupitelé.

V interpelacích vystoupil zastupitel Říha s požadavkem na primátora, zvážit princip vydávání povolení k parkování pro tělesně postižené a jejich pečovatele z řad rodinných příslušníků. Pan primátor přislíbil, že se na tuto záležitost podívá a zváží možné řešení této problematiky.

Za klub zastupitelů za KSČM: Martin Říha