Teď studenty lapají, ale falešně jim zpívají ...

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: KRÁLOVO POLE, Vydáno dne: 07. 10. 2013

Školné na veřejných školách - jedna z klíčových témat ODS v době koaličního vládnutí s TOP 09. Tyto politické strany společně plánovaly povinné školné ve výši až 20 tisíc korun nebo přinejmenším alespoň 6 tisíc korun „zápisného“ ročně. Školné vždy obhajoval a zdůvodňoval pan profesor Petr Fiala jako rektor Masarykovy Univerzity v Brně a naposled i jako ministr školství v Nečasově vládě.

Nyní přistoupil na fikaný nápad a zadání ODS: v postavení lídra kandidátky ODS v Jihomoravském kraji s reálnou vidinou poslaneckého mandátu splnit, coby známý vysoký akademický funkcionář, exministr školství a vyhraněný pravicový nestraník, roli „mucholapky hlasů pro ODS“ od těch tisíců studentů v Brně a v celém kraji.

Školné však nyní do volebních slibů a předvolební kampaně nezapadá! Bylo by překážkou pro splnění zadaného úkolu! Proto je třeba změnit politickou taktiku. Přitom slibem o odstoupení ODS od školného, který lze po volbách různě interpretovat, protože není zdaleka jasný, jednoznačný a závazný, studenty nezarmoutíš.

Na tiskové konferenci ODS 16. září t. r. k zahájení předvolební kampaně pan exministr školství a lídr jihomoravské kandidátky ODS v duchu této předvolební taktiky prohlásil: „Školné není to nejdůležitější. Chceme revizi poplatků tak, aby nejdřív platili ti, kteří studují dlouho nebo se studiu dostatečně nevěnují.“ Že by pan profesor nebyl informován o tom, že studenti, kterým se nezadařilo skončit studium v řádném termínu, platí už nyní??

Falešné tóny v této předvolební písni ODS zaznívají nejen ze slov, že „školné není to nejdůležitější“ až nyní - před volbami, ale zejména z kamufláže „aby nejdřív platili“ ti, které pan exministr uvádí. Co bude následovat potom, jak se ta revize poplatků projeví právě v tom období „potom“, po jejich uhrazení uváděnou skupinou studentů u těch ostatních, to již lídr kandidátky ODS neuvádí. Přitom právě to potom je to nejzávažnější. Týká se totiž všech studentů bez výjimky! Refrén v předvolební písni bohužel chybí, posluchačům je zatajen! Kazil by umělecký dojem a efekt libozvučných slov a tónů předvolební písně ODS věnované studentům-voličům v Jihomoravském kraji.

Bývalý „úhlavní koaliční partner TOP 09“ má však stále finanční spoluúčast studentů ve svém programu. Kompetenci a zodpovědnost za stanovení výše poplatku chce však předat do pravomoci škol. Je to ukázka typické reakce TOP 09 na nesouhlas opozice, protesty studentů-voličů a „knížecí odměna Karla s čírem“ za podporu a hlasy studentů v prezidentské volbě! Ale také výzva studentům: nenechat s sebou manipulovat, nesednout na lep mucholapek a ve volební místnosti používat zdravý rozum!!

Ani sentiment a lítost nad malým modrým ptáčkem-zpěváčkem pípajícím na billboardech ODS „Volím pravici“ a soucitné následování jeho rozhodnutí, asi není pro studenty to nejvhodnější, to „pravé ořechové“. Spíše se nabízí k úvaze, s přihlédnutím k poznatkům a vzpomínkám na dění v sedmiletém období pravicových vlád, jiný slogan: VOLÍM PRAVICÍ LEVICI - tu levicovou stranu, které lze v počínání a při rozhodování v Parlamentu sotva co vytknout. Nemá korupčníky ani tuneláře, přeběhlíky ani trestance! Její volební program není balíčkem slibů !“Práci a solidní mzdu - ne sociální dávky!“ je přece taktéž v souladu s potřebami absolventů!