Směřujeme v podpoře kultury ke shodě?

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Informace zastupitelů, Vydáno dne: 03. 10. 2013

Dne 1. října se konalo již 27. zasedání Zastupitelstva města Brna. Tentokrát nejvíce zaujala kultura a prodeje bytových domů.

1. Přijali jsme do rozpočtu zapojení finančních prostředků Fondu bytové výstavby v celkové výši 23 mil. Kč na období let 2013 až 2015 na protihluková opatření – výměna oken v obecních bytových domech, a to převážně oken do ulic v městských částech Brno-střed, Brno-sever, Brno-Královo Pole a Brno-Židenice.
  2. Na prostředky z rozpočtu města dosáhnou Střediska volného času (1,4 mil Kč na provozní náklady), nemocnice (Úrazová nemocnice v Brně – půjčka a investiční transfer a Nemocnice Milosrdných bratří – půjčka), sportovní kluby (včetně mládežnických) a další.
  3. Město se rozhodlo pro centrální nákup elektrické energie a zemního plynu a zastupitelstvo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách schválilo tzv. odůvodnění veřejné zakázky.
  4. Významně se řady občanů týká také materiál obsahující návrhy na změny seznamů bytových domů prodávaných podle Pravidel prodeje. Někteří nájemníci se dočkají nabídek prodeje obecních bytových domů, jiní opakovaně neuspěli. Hlasy „Zelených“, že se do seznamů nemá zasahovat z důvodů „nejistoty“ občanů, jsou trochu absurdní v době, kdy se seznam domů určených k prodeji již vyčerpává a „ochrana“ dobou 15 let ponechání si ve vlastnictví končí v roce 2016. Právě nejistota těch žadatelů, kteří se opakovaně obracejí na město s žádostí o prodej, a to, že jediné vysvětlení pro rozhodnutí je, že na prodej nemají nárok, je deprimující. Tentokrát ti, co neuspěli, nemají žádost zamítnutou, protože zastupitelstvo usnesení nepřijalo, a mohou se tedy dožadovat rozhodnutí opakovaně.
  5. Radě města Brna se konečně podařilo uzavřít výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Národního divadla, příspěvkové organizace, které naposledy vyhlásila 23. 5. 2013. S účinností od 1. 11. 2013 se funkce ujímá MgA. Martin Glaser, režisér a dosavadní šéf činohry Jihočeského divadla. Jeho představení (jednoaktovka) na zasedání zastupitelstva bylo odloženo pro jeho nepřítomnost vzhledem k povinnostem mimo Brno. Můžeme být plni očekávání, co tak namáhavě vybraná osobnost a tým, který si údajně hodlá nově vybudovat, městu přinese.
  6. Klíčovým počinem ve vztahu ke kultuře však má být přijetí nových pravidel pro poskytování dotací. Možná i proto, že se nejedná o zvyšování dotačních prostředků do oblasti kultury, je středem pozornosti způsob výběru příjemců dotací v součinnosti s odbornou veřejností. Finanční prostředky poskytuje město na základě Zásad pro poskytování dotací z rozpočtu statutárního města Brna, schválených Zastupitelstvem města Brna v roce 2003, a to ve znění z 19. 6. 2012. Rada města Brna následně schválila Pravidla pro poskytování dotací z rozpočtu statutárního města Brna, která obsahují společná ustanovení a dále zvláštní ustanovení pro poskytování dotací na projekty a provoz samostatně pro jednotlivé odbory. Na ZMB se tentokrát obrátila Rada města Brna s návrhem aktualizace tohoto zvláštního ustanovení pro poskytování dotací na projekty a provozní náklady v oblasti kultury, označené jako část B6 Pravidel, a to i přesto, že se na předkládaném návrhu neshodla a usnesení nepřijala – opět bez uvedení důvodů. Takže je to spíše resortní náměstkyně, kdo navrhuje zavedení tříletých dotací a dotací tematicky zaměřených, což negenerovalo žádný problém. Dokonce i vytvoření prostoru pro odbornou veřejnost by nebylo žádným problémem, kdyby po dvoukolovém hodnocení odborníky nebylo navrhováno třetí kolo, ve kterém se k hodnocení odborníky připočítává hodnocení členy Komise pro kulturu přítomnými na hodnotícím zasedání. Tato hodnotící „megakomise“ je problémem, protože se tím vytváří mix odborného a tzv. politického hodnocení, které neběžným způsobem nahrazuje určitou fázi rozhodování samosprávy. Obávám se, že tento model nepomůže lepšímu porozumění města s odbornou veřejností a přinese spíše nové problémy. Z mého pohledu je také problematické zavedení hodnocení ve čtyřech kategoriích v rozpětí 1 až 5 bodů za každou kategorii, protože nemá objektivní parametry a velké rozpětí bodů může být využito pro manipulativní prosazení nějakého zájmu. Také proto, že politická reprezentace bude již znát bodové hodnocení odborníky a může „objektivně“ využít dopad rozpětí bodů ve prospěch svých favoritů. Účinnost nových Pravidel se prý posoudí za rok. Co však s takovým posouzením, když dopady prvního hodnocení budou smluvně sjednány na další dva roky? Návrhy nakonec prošly a primátor mi odpověděl, že usnesení zastupitelstva budou pro radu závazná, přestože jde o zásah do jejího rozhodování.

Vedení města tak žije v naději, že se mu podařilo ukončit období střetů s kulturní odbornou veřejností. Jak dalece to bude pravda, se ukáže až na jaře příštího roku, kdy u rozdělování dotací půjde do tuhého. Z důvodů uvedených výše se domnívám, že pokus o soulad veřejné správy a kulturní veřejnosti, přestože byl údajně dlouho a hluboce diskutován, narazí na mantinely, které si sám vytvořil.

Město Brno a jeho současná politická reprezentace by neměla nečinně dospět ke střetům v řešení prodeje obecního bytového fondu. Měli bychom včas pořídit analýzu stavu obecního bytového fondu a jeho prodeje podle Pravidel, pojmenovat vzniklé disproporce a navrhnout jejich odstranění. S tím souvisí také cenová politika ve smyslu nájemného podle kvality bytu a okolí i definování rozsahu obecního bytového fondu, který je zapotřebí pro kvalitní bytovou politiku města, která je významnou charakteristikou „místa pro život“. Pouze s takovou výzbrojí bych se pouštěl do rozhodování, jak v bytové politice postupovat do budoucna.

Ing. Pavel Březa,
člen Zastupitelstva města Brna