Jihomoravské komunisty povede nestranický poslanec Vojtěch Adam

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Vydáno dne: 18. 07. 2013

Poslance Parlamentu ČR a starostu Ivančic na Brněnsku Vojtěcha Adama zvolila jihomoravská krajská nominační konference KSČM za vedoucího krajské kandidátky komunistů pro možné mimořádné volby do Poslanecké sněmovny PČR. Nestraníka Adama zvolili do čela své kandidátky demokraticky ve 2. kole hlasování o třech navržených na post lídra.

Volitelé stanovili tajným hlasováním i pořadí dalších kandidátů na poslance KSČM za sedm okresů Jihomoravského kraje. V čele pořadí jsou učitelka Věra Křivánková (Vyškovsko),  pedagog  Ivo Pojezný (Hodonínsko),   poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová (Blanensko), úředník a šéf městské organizace zahrádkářů Martin Říha (Brno-město), správce vojenských rekreačních zařízení Pavel Macek (Znojemsko) a starosta obce Tvrdonice  Zdeněk Tesařík (Břeclavsko). Nyní se soustředí regionální organizace komunistů na vypracování volební kampaně a volebního programu. Delegáti nominační konference tak dali jasně najevo vůli omladit poslaneckou kandidátku.

Předseda klubu  komunistických  zákonodárců  v  Poslanecké sněmovně Pavel Kováčik na jihomoravské krajské stranické konferenci v Brně připomněl, že komunisté již dlouho usilovali, aby odstoupila vláda za strany, které nikdo nevolil. Druhého srpna vydá Výkonný výbor ÚV KSČM stranické stanovisko k hlasování o důvěře či nedůvěře vládě Jiřího Rusnoka. Sedmého či osmého srpna o tom bude rozhodovat Poslanecká sněmovna.  Při hlasování o rozpuštění současné sestavy horní komory Parlamentu ČR chtějí hlasovat všichni komunističtí poslanci pro s tím, že požadují nové mimořádné volby do Poslanecké sněmovny co nejdříve. To proto, aby se dal včas schválit státní rozpočet pro r. 2014. V případě rozpočtového provizoria nebudou k mání prostředky na kofinancování evropských dotací z národních zdrojů a zejména z očekávaných peněz od státu dostanou málo do svých rozpočtů města a obce. Rozpočtové provizorium by vyvolalo na počátku roku 2014 i další nesnáze.

(vž)