V Brně byly dvě demonstrace
Den ukradených nadějí, aneb 17. listopad po 23 letech

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Ohlédnutí za akcemi ..., Vydáno dne: 19. 11. 2012

Podle historiků i politiků je 17. listopad významný den pro moderní dějiny našeho národa. Myšleno tím, ten z roku 1939 i o půl století později. Den, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy a zahájili otevřenou persekuci našeho národa zůstal - s výjimkou vrcholných politiků prakticky opomenut. Lidé, 23 let po sametu mají jiné starosti i mínění.

Dokončeme revoluci 17. listopadu, před 23 lety jsme demonstrovali ne za kapitalistickou vládu peněz nad námi, ale za svobodu a demokracii. Chceme uzákonit obecné referendum a zejména chceme konec špatné vlády Petra Nečase a předčasné volby. Tedy konec korupce, lichvy a tunelování, které ničí obyčejné lidi práce.“ Tato slova zazněla v Brně na protestní demonstraci  tisícovky levicově smýšlejících občanů pod vedením Hnutí za přímou demokracii. Masová demonstrace naplnila také Václavské náměstí, proti rušení místní nemocnice(nejen) protestovali tisíce lidí v Roudnici nad Labem,  nesouhlas s vládou vyjádřili i demonstranti v Ostravě.

Účastníky brněnského protestu  před  Mahenovo divadlo přišla podpořit i hrstka komunistů. Předseda jihomoravského KV KSČM Miroslav Vlašín nám řekl: »Jsem v kotli skandujících pískajících a troubících lidí a těší mě, že se jich sešlo na tomto protestu tolik. I když pořadatelé jich čekali více, avšak mnozí se bojí zapojit, aby např. nepřišli o práci. V protestech je ale nutné pokračovat, aby nelegitimní Nečasova vláda skončila a předala moc těm, koho si vyberou občané v mimořádných volbách. A to vládě, která je schopna dát tuto republiku opět dohromady, konsolidovat a stabilizovat ji ekonomicky, hospodářsky i politicky. To proto, že ve společnosti vládne marasmus a bují neofašismus. Vyznavači extrémní pravice pořádají protestní demonstrace i proti výsledkům voleb do krajů a odmítají uznat přání a výsledek demokratického a tajného hlasování spoluobčanů.«

Spíše než s ním souhlasím s názorem studentky, která podrobila tvrdé kritice všechny ty naše spoluobčany – mladé i staré, kteří zůstali doma a mnozí si sami sobě hledali zdůvodnění proč tam nebýt. Přitom nespokojených, zklamaných, dohnaných na hranici bídy je nás většina.

Nelze se pak divit, že mimo tuto akci prošel ve stejné odpoledne centrem Brna průvod mladých pravicových radikálů Dělnické mládeže Dělnické strany sociální spravedlnosti.  Předseda této extrémistické a xenofobní strany Tomáš Vandas  na Moravském náměstí (paradoxně před bývalým muzeem dělnického hnutí) podrobil kritice všechny a všechno. Zprava i zleva. Policie obě akce monitorovala, zásah nebyl nutný.

Podle internetové ankety vnímá 70 % Čechů 17.listopad  jako každý jiný všední den. Jasně vypovídají i jiné průzkumy, podle kterých drtivá většina lidí je nespokojená, nechce tuto vládu, nechce, nechce a odmítá… Otázkou, i odborníkům bez odpovědi,  pak je proč nic nečiní? Na co čekají? Kdože to za ně tu očekávanou změnu k lepšímu zařídí? Nechtěl bych, abychom se opět za rok sešli, opět si postěžovali, opět konstatovali, že se změnilo jen to, že jsme starší… čas pohnout rozumem i kostrou už dávno nastal!

Tibor DÁVID