Řešení romského problému chybí komunikace mezi kompetentními

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Vydáno dne: 17. 10. 2011

BRNO – Řešení romského problému v ČR chybí diskuse a komunikace mezi zainteresovanými orgány. Nepopulární problém 20 let odsouvaly do pozadí, až tím utrpěla bezpečnost, zaměstnanost i vzdělanost občanů a sociální a bytová politika. Účastníci Celostátní romské konference 2011 v Brně proto ustavili včera přípravný výbor pro založení organizace k vyjednávání s Parlamentem a Vládou ČR i s centrálními orgány pod názvem Celostátní romské sdružení ČR.

Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek na konferenci uvedl, že špatná sociálně-ekonomická situace většiny Romů v ČR se nevyřeší sama, napravit ji lze jedině společným zlepšováním podmínek v rámci platných zákonů. Špatné zákony k tomu je nutné změnit. Dříve zakládaná ghetta na sídlištích a jinde se ukázala jako špatné řešení, jehož výsledek jsou bouře lidí jako ve Šluknovském výběžku. Základ je v důsledném vzdělávání dětí, aby jako kvalifikovaní pracovníci dostali dobrou práci, měli na slušné bydlení a sociální zabezpečení rodiny. K tomu je nutné změnit dotační politiku na pomoc mladým a těm, kteří jsou schopni sami se dostat z prostředí marasmu a vytvořit nový svět. »Situace vyžaduje postupovat koordinovaně a komunikovat s centrální vládou. Přitom platí heslo, že kdo chce, hledá způsoby a kdo nechce, hledá důvody proč to nejde,« řekl Hašek.

Jen v Jihomoravském kraji je asi 25 800 Romů, z toho dvaadvacet tisíc na Brněnsku. Na jihomoravském Krajském úřadu práce v evidenci žádný Rom není, všichni jsou občané ČR. Přesto úřad připravuje pro Romy speciální program zaměstnanosti. Na celostátní konferenci mj zaznělo, že po  r. 1989 zbyly státu po komunistech zásoby na jedno desetiletí. Za tvrdého kapitalizmu stát na sociální podmínky lidí už nemá.

Místopředsedkyně Rady pro národnostní menšiny jihomoravského kraje Ludmila Živná (KSČM) k tomu poznamenala: »Zásadní chyba současnosti je, že se o tomto problému hlučně mluví, avšak v praxi se žádná náprava neděje. Do spravedlivějšího řešení se musí napřít naráz koordinovaně všichni i Romové, kteří nemají jen práva, ale i povinnosti.Spoluzodpovídají za podob u svého osudu.  To s tím, že kdo překročí zákon, hrozí mu trest. Velmi mě mrzí, že za uplynulých 20 let se žádná vláda, ani politici, včetně komunistických, problémy Romů nezabývali. Tím mají podíl na vytvoření v současnosti čtyř set romských ghett v ČR. Ke společnému řešení je nutné zapojit Romy do samospráv a politiky obcí, měst, kraje i Parlamentu,« uvedla Živná.

(vž)