Zničil pomník Rudé armády v Brně-Soběšicích

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Život a dění v Brně, Vydáno dne: 08. 08. 2011

BRNO – Pomník účastníkům protifašistického odboje za 2. světové války a vojákům Rudé armády, kteří přišli o život v dubnu 1945 při osvobozování severního předměstí Brna od fašistů a nacistů, zničil v noci na sobotu v Brně-Soběšicích opilý místní občan jízdou ve voze BMW. Auto pak zastavilo opodál a řidič usnul. Případ dosud řeší Policie ČR.

Předseda Místního výboru KSČM Brna-sever Josef Kůta pro Haló noviny uvedl, že pomník ve tvaru pylonu na podstavci, který je majetkem města Brna,  je velmi silným nárazem vozu zcela rozbitý. Bude se muset postavit znovu. »Zastupitel Městské části Brna- sever Emil Vítek (KSČM) bude požadovat, aby město Brno trvalo na důsledném vyšetření příčiny zničení svého pomníku z opilosti pachatele-řidiče případně s politickým úmyslem. A aby předepsalo tomuto pachateli k úhradě náhradu škody za úplnou obnovu pylonu ,« řekl Kůta.

Tajemník MČ Brna-sever Bohumír Kvíčala dodal, že Policie ČR šetření incidentu neuzavřela, proto dosud nemá žádnou oficiální zprávu. Přiznal však, že na místě zničeného pomníku to vypadá, jakoby se tam pachatel projel nejméně v tanku. Podivil se, že svůj čin vůbec přežil s tím, že způsobenou škodu bude muset pachatel městu uhradit.

(vž)