Besedovali se zástupci 1300 brněnských bezdomovců

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Život a dění v Brně, Vydáno dne: 27. 12. 2010

BRNO – Se zástupci 1300 brněnských bezdomovců besedovali náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská, vedoucí odboru sociální péče města Miroslav Foltýn a šéf střediska pracovní terapie v Křenové 20 Ladislav Ptáček.

»Jejich běžné starosti lze odstranit, např. kde otevírat azylový dům v mrazech už v 18 místo ve 20 hodin, kde chtějí mít budíček o něco později či kde potřebují vařič, aby si mohli udělat topinky, vaječnou míchanici, polévku,« uvedla po besedě Bohuňovská.

Šéf odboru magistrátu Foltýn konkrétizoval, že Brno má pro bezdomovce na noc čtyři stovky míst. Z toho 350 lůžek a pár desítek k přečkání noci v teple na židli. Poskytuje jim ze sbírek ošacení a hygienickou očistu. »Dvacet restaurací v Brně a pekárna svážejí zbylá jídla pro potřebné. Nepodařilo se je prodat hostům a musela by se vyhodit. Za 70 zbylých porcí za den  jsou jim bezdomovci vděčni,« uvedl Foltýn. Pokračoval že s nimi řešil investiční záměr: »V asanačním pásmu se bude bourat ubytovna ve Vídeňské ulici s 31 lůžky a 20 místy k sezení nočních hodinách Náhradou za ni přestavíme na novou ubytovnu  z evropských dotací objekt v Masné ulici. Jsou to jen drobné krůčky v porovnání s prazákladem těchto problémů – tedy vykořeněním těchto lidí z běžné lidské společnosti…« upozornil Foltýn.

Co se v Brně sociálním pracovníkům nedaří – přiblížil šéf střediska Ptáček: »Velký problém je uplatnění těchto lidí na pracovním trhu. Potřebujeme chráněná nízkoprahová pracovní místa. Pro lidi dlouhodobě bez práce a bez domova je velmi náročné obnovit schopnost pravidelně vstávat, přijít do práce včas, dodržet pracovní dobu nebo vystačit s výplatou celý měsíc. Přesto se v Brně už našlo pár sociálně-ekonomických podniků s tolerantnějším režimem pro zaměstnané bezdomovce. Některé si je velmi chválí a když mají problémy, snaží se jim na magistrátu pomoci.«

Foltýn doplnil, že řeší problém nedostatečného počtu sociálního bydlení pro bezdomovecké partnery, kteří se resocializují, mají snahu vrátit se do běžného života, chodí do práce, avšak nemají střechu nad hlavou. Pro tyto lidi město nastartovalo koncepci budování malometrážních bytů v objektech, které lze na ně upravit.

Členka komise sociální Rady města Brna za KSČM Helena Sýkorová pro Haló noviny uvedla: »Bezdomovectví je jedním z velmi závažných a velmi negativních jevů současné společnosti. Jsem přesvědčena, že naprostá většina lidí, kteří se ocitli v této situaci, si ji nevybrala dobrovolně, jak se někdy tvrdí, ale dostala se do ní v důsledku takových příčin, jako je nezaměstnanost, chudoba, ztráta sociálních jistot, neustálé zvyšování nákladů na bydlení a na základní životní potřeby. KSČM podporuje všechna opatření veřejné správy ke zlepšení situace lidí bez domova, zejména těch, která jim umožní návrat do běžného života, a zpracování  komplexního programu péče o tyto osoby. Podporujeme rovněž organizace, které se o lidi bez domova starají, případně jim pomáhají s návratem do běžného života. Za zásadní úkol veřejné správy a celé společnosti však považuji přesné pojmenování příčin, pro které se lidé stávají lidmi bez domova, a odstranění těchto příčin,« zdůraznila Sýkorová.

Předseda komunistického klubu zastupitelů města Brna Pavel Březa k tomu poznamenal: »Uvítám, když se veřejná správa začne problémy intenzivně zabývat místo toho, aby opakovaně tvrdila, že se bezdomovci pro tento způsob života rozhodli a že jsou v něm rádi. A že jejich běžné starosti nelze odstranit. Nevystačíme s vlastní představou o bezdomovcích a bezdomovectví obecně, musíme znát jejich názory a přístupy a hledat způsob, jak jim umožnit návrat do běžného života nebo jim alespoň jejich život usnadnit. Musíme se rovněž zabývat tím, abychom poznali a eliminovali příčiny, které bezdomovce dostaly do této situace!«

(vž)