Zpoplatní dálnici v Brně?

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Vydáno dne: 29. 11. 2010

BRNO – Dálnici D1 od Kývalky po Slatinu, D2 od křižovatky s D1 po obchodní centrum Olympia a R52 z Brna po Rajhrad chce opět zpoplatnit od 1. ledna 2011 Ministerstvo dopravy ČR. Jihomoravský hejtman Michal Hašek zasáhl, aby tomu tak nebylo. Zda-li úspěšně, se uvidí. Už proto, že Brno ještě nemá na jihu žádný městský dopravní okruh a místo něj slouží dálnice jako obchvat v místní přepravě mezi městskými částmi. Dálnice na území Prahy též zpoplatněná není.

Odborníci soudí, že zavedení nové povinnosti mít dálniční známku na těchto úsecích rychlostních komunikací ve městě by nic nepřineslo. Životní prostřední u D1 není ideální. Avšak zpoplatněním jízdy po brněnských úsecích dálnic by přelilo část proudu vozidel z nich do ulic města. Brněnský poslanec Jeroným Tejc předal ministru dopravy ČR Bártovi analýzu, která dokládá situaci, která vznikne po zpoplatněním dálnic v Brně od ledna, když tam chybí velký městský dopravní okruh. »Přinese to do ulic navýšení množství zplodin, hluku a dalšího pro zhoršení zdraví a života lidí. Tedy jen zbytečnou komplikaci, která nic pozitivního nepřinese,« vysvětlil Tejc.

Brněnský městský zastupitel za KSČM Ladislav Býček k tomu řekl: »Šetření tímto způsobem nepovažuji za správné ani za vhodné. Jestliže dálniční komunikace je současně komunikací města, měly by se respektovat  potřeby jeho obyvatel. Na věci je divné to, že ministr dopravy a jeho resort řeší drobnosti, zatímco ho vůbec nezajímá, že není v pořádku stavební povolení na dokončení Dobrovského tunelů za osm či více miliard Kč jako součást budoucího velkého městského dopravního okruhu Brna! Myslím si, že pan ministr dopravy by se měl projet ve špičce bez doprovodu Brnem a pochopil by proč je nutné řešit velké problémy a nikoliv se zabývat drobnostmi. Sarkasticky pozamenávám, že velcí lidé řeší jen velké problémy…« doplnil exposlanec a předseda brněnských komunistů Býček.

(vž)