Voliči podlehli demagogii volební kampaně pravice

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Zdroj: Haló Noviny, Vydáno dne: 16. 06. 2010

PRAHA – Vyšší spoluúčast pacientů, školné na vysokých školách, zachování rovné daně, výpověď bez udání důvodu a škrty, které sníží životní úroveň rodin s dětmi a důchodců.

Je proto s podivem, že dosud ani jednou nejednala s opozicí o tom, zda od ní získá potřebné hlasy na ústavní většinu. Tou pravice nedisponuje. Novinářům to včera řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»KSČM nemá žádnou výhradu k tomu, aby se změnila situace v soudnictví, ale názory, které tady padají, nejsou tak jednoduše řešitelné, jakým způsobem je to zatím prezentováno,« uvedl Filip. Zdůraznil, že pokud má dojít k ústavní změně, bylo by vhodné, aby koalice začala jednat s opozicí a nepokoušela se zavádět praktiky, které tady byly do roku 2002. Připomněl, že KSČM ani ČSSD nezneužily svého postavení 111 hlasů v Poslanecké sněmovně a v roce 2002 byli do vedení sněmovny zvoleni dva zástupci ODS. »Jenom říkám, že každý nechť je posuzován podle toho, jak se chová, nikoli jak mluví a skutečná demokracie bude tedy otázkou konkrétních činů současné rodící se koalice. Uvidíme, jak se zachovají, jestli budou jednat s opozicí, KSČM je na takové jednání připravena,« prohlásil Filip.

Komunisté nemají námitky proti navrhovanému posílení pravomocí ombudsmana. Filip se těší na projednávání návrhu na změnu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, který je součástí vyjednávání nové trojkoalice. Jde totiž, jak uvedl, o jeho devět let starý návrh. »Jsem rád, že si ho trojkoalice osvojila. Konečně,« dodal. Filip zopakoval, že KSČM podporuje zavedení majetkových přiznání a slíbil, že odpovídající návrh bude součástí legislativního plánu poslaneckého klubu KSČM. »Pokud jde o ústavní změny, navrhneme, aby vznikla trvalá komise pro Ústavu ČR. Jsme přesvědčeni, že revize Ústavy po 17 letech fungování je potřebná,« řekl Filip.

Předseda ÚV KSČM se vyjádřil také k výsledkům parlamentních voleb na Slovensku. Nesouhlasí prý s některými komentátory, kteří tvrdí, že volby na Slovensku dopadly stejně jako v Čechách. »Já říkám, že tomu tak není, protože rozdíl mezi vítěznou stranou SMER-SD a druhou SDKÚ DS je více než o padesát procent hlasů a takový rozdíl v ČR zaznamenán nebyl,« uvedl. Pokud se podle něj někdo domnívá, že může odstranit vliv Roberta Fica jako předsedy SMERu, tak to je krátkozraké uvažování. Připustil sice možnost sestavení jakékoliv koalice podle jakéhokoliv modelu, je ale podle něj otázkou, jestli lidé takové koalici uvěří. »Jsem přesvědčen, že jednání Roberta Fica bude úspěšné. Pokud ne, tak samozřejmě se můžeme dočkat na Slovensku i předčasných voleb,« dodal Filip.

16. 6. 2010, (jad)