Zefektivní přijímání dětí do školek

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Informace zastupitelů, Vydáno dne: 16. 06. 2010

BRNO – Novou koncepci mateřského školství v jihomoravské metropoli budou schvalovat 22. června zastupitelé města Brna. Zracionalizovat má proces přijímání dětí do MŠ.

»Jde o kolektivní nápad školské komise rady  města, který se ujal,« uvedl její člen a kandidát na senátora za KSČM Daniel Borecký. Vysvětlil, že dosud nikdo neví kolik přihlášek ve kterých školkách podali rodiče ve snaze umístit svojí ratoslest do předškolního zařízení s co největší šancí uspět alespoň v jedné MŠ. Ředitelky školek tím mají plno a až po 1. září zjistí, že místo 60 přihlášených přijde k zápisu ve skutečnosti třeba jen pětadvacet dětí. Ostatní se dostaly jinam. Desítky neuspokojených požadavků pak školka znovu oslovoví nabídkou volného místa.

Podle nové koncepce přihlášky dětí do mateřských škol se napříště budou podávat centálně k odboru školství magistrátu, který je on-line v elektronickém kontaktu s ředitelstvím školek. Na magistrátu dostane každé přihlášené dítě svůj čárový kód, který s ním bude putovat v nezměněné podobě po všech MŠ, ve kterých budou žádat rodiče o přijetí. Dle čárového kódu tím už bude jasné, že jde o stále jedno a totéž dítě, nikoliv o dětí pět či osm dle počtu podaných přihlášek.

»Administrativa dětí tím bude přehlednější a zejména brzy bude jasné kolik míst v MŠ je skutečně potřeba. V této souvislosti vyvstává otázka, zda by příslušní pracovníci radnice neměli zavést podobnou racionální novinku také při obsazování jeslí,«  rozšířil nápad komunistický zastupitel Borecký.

(vž)