Komunisté hledali poučení pro podzimní volební kampaň

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Volby a kandidáti, Vydáno dne: 02. 06. 2010

BRNO – Výsledek poslaneckých voleb hodnotilo včera vedení jihomoravské Krajské rady KSČM. Poděkování vyslovilo na adresu všech, kteří se zapojili do kampaně za lepší sociální společnost.

Členové vedení KR konstatovali, že předmětem analýz bude zjištění, že v porovnání s minulými volbami dostala KSČM v kraji o 14 100 hlasů méně. Paradoxně největší propad v kraji nastal v lokalitách, ve kterých pořádaly základní organizace KSČM nejvíce předvolebních besed a akcí pro dospělé i děti (přitom často přesvědčovaly přesvědčené a nikoliv nové voliče). Naopak největší volební úspěch měli komunisté ve vesnicích, ve kterých nemají své stranické základní organizace.

Sedmadvacetiletý předseda OV KSČM v Hodoníně Ján Lahvička i zástupci dalších jihomoravských okresů se podělili o zkušenosti, že lidi v květnu vesměs odrazovala jakákoliv předvolební kampaň. Jako poučení pro nadcházející podzimní komunální a senátní volby (ve na Blanensku, Hodonínsku a ve dvou obvodech v Brně s okolím) mnozí podcenili, že mladí brali volební informace hlavně z internetu, kde hledali novou neotřelou altenativu a mladé neokoukané tváře. Dle provozního ruchu na facebooku šlo předem soudit, že největší oblibu získá TOP 09. Z poznatků Lahvičky vyplynulo, že generaci třicátníků a čtyřicátníků nakloněných levici odrazovaly staré tváře kandidátů na billboardech KSČM. K tomu ve společnosti pěstované a hojně živené obecné povědomí strachu z KSČM. „Zasloužili“ se i zaměstnavatelé hrozbou pracovníkům, že pokud budou volit ČSSD nebo dokonce KSČM, pak ti „napaří“ jejich chlebodárcům vyšší daně a donutí je přistoupit k propouštění ze zaměstnání.

Na Vyškovsku vyhrála KSČM volby v pěti obcích, i těch, kde nemá žádnou stranickou organizaci. Na Znojemsku porazili komunisté ve volbách konkurenty z ODS, TOP 09 i VV. V desítkách obcí, hlavně v pohraničí, porazili i sociální demokraty. To přesto, že v tomto i dalších okresech kraje se snažily ovlivnit hlasování na venkově autobusové zájezdy „rekreantů “ z velkých měst, které nečekaně notně přidaly do součtu obce hlasy zejména pro TOP 09.

V Brně podle Pavla Novotného či Zdeňka Uhlíře hodně zamíchaly pořadím hlasy odevzdané pro Janu Bobošíkovou i Miloše Zemana. Působil i notně živený antikomunismus. Přesto brněnští komunisté dosáhli ve volební kampani  90 procent možného. Napříště musejí lépe vystihnout v agitaci podstatu problému a uvést, jak jej chtějí vyřešit. Přes léto hodlají zlepšit své programové působení a jak vystavit na reklamní plochy i do volebních novin, zejména nové mladé tváře svých kandidátů.

Předseda jihomoravské  Krajské rady KSČM Miroslav Vlašín poděkoval všem zainteresovaným za odvedenou práci v poslaneckých volbách s podnětem využít zkušeností z osvětelených chyb v nadcházející volební kampani podzimní.

(vž)