V Brně vsadili na osobní kontaktní kampaň mezi občany

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Život a dění v Brně, Vydáno dne: 04. 05. 2010

BRNO – Na osobní setkání  a rozhovory s občany na chodnících a na centrálním náměstí Svobody se zaměřila včerejší celodenní předvolební kampaň KSČM v Brně.

„Jednička“ jihomoravské krajské kandidátky komunistů do Poslanecké sněmovny, poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová s lídry kandidátek jihomoravských okresů od rána do 17 hodin osobně oslovovali občany města Brna s letáky v rukou, i ty, kteří náměstím náhodně procházeli či projížděli. Přes nepříznivé deštivé počasí panovala na „svoboďáku“ dobrá nálada. Účastníky povzbuzovali svým zpěvem Martin Maxa a Jana Kociánová. Občané dostali od kandidátů řadu písemných materiálů s volebním programem KSČM. Měli možnost si zasoutěžit a odpoledne děti i dospělí zápolili o velmi hodnotné ceny (např. mikrovlnnou troubu).

»Při osobních setkáních s komunisty občané reagovali slušně. Ne všichni si vzali volební materiály KSČM, nepoužili však žádné invektivy. Pouze příznivci některých jiných politických subjektů si na náměstí Svobody neustále stěžovali na hluk (z komentování akce a zpěvu Maxy s Kociánovou) s tím, že musejí zavírat okna,« konstatovala Bebarová-Rujbrová. »Je to důkaz, že komunisté zaplnili brněnské hlavní náměstí,« s úsměvem podotkl předseda klubu jihomoravských krajských zastupitelů za KSČM Stanislav Navrkal. Okna se zavřela např. naproti v místnostech sekretariátu jihomoravské ODS.

Na tiskové konferenci Bebarová-Rujbrová uvedla, že každý volič má  příležitost zeptat se kteréhokoliv kandidáta na to, co ho z volebního programu KSČM zajímá. Lídři sedmi jihomoravských okresů projedou se zastávkami a besedami na náměstích jejich větších obcí např. 10. 5. na Znojemsku, 11.5. na Vyškovsku, 12. 5. na Břeclavsku, 13. 5. na Hodonínsku, 14. 5. na Blanensku, 17. 5. v Brně-venkově a 25. 5. chtějí agitovat v Brně. Na tuto hlavní kampaň naváží štafety zejména místních volebních kandidátů.

Poslankyně Bebarová-Rujbrová  reagovala antivýzvou na diskutovaný televizní klip herců  Mádla a Issové „přemluv bábu.“ »Pokládám za nebezpečné hledat v době, kdy sociální dopady ekonomické krize postihují mladé i staré, jednoduchá řešení ve vyvolávání mezigeneračního konfliktu. Svět nepatří jen zdravému dravému mládí. Zbudovali jej jejich předci, kteří si zaslouží úctu a ohledy. Starší nepreferují sociální stát kvůli sobě. Možná už nemohou aktivně budovat nové hodnoty, avšak mohou dětem a vnukům předat svoji zkušenost. Vrstevníci Issové a Mádla už pohádkám, ve kterých vítězí dobro nad zlem a láska a pravda nad nenávistí, odrostli. Vyzývám jejich rodiče a prarodiče, aby se s nimi podělili o své zkušenosti s bezplatným zdravotnictvím a školstvím, s dosažitelnou prací i bydlením. Nepřipusťme opuštění solidarity mladých se starými, zdravých s nemocnými, úspěšných s těmi, kterým se ne vlastní vinou nedaří,« podtrhla komunistická poslankyně.

Doplnila, že mottem KSČM pro tyto volby je práce a sociální spravedlnost. »Mladým nabízíme bezplatné vzdělávání a podporu zaměstnavatelům, kteří je jako absolventy zaměstnají. Podporujeme výstavbu startovacích bytů dosažitelných pro mladé rodiny s pomocí novomanželských půjček. Usilujeme o návrat mateřské dovolené na loňskou úroveň a připravujeme legislativní návrh „babičkovské“ dovolené, kdy by místo zaměstnaných matek mohli čerpat mateřský příspěvek prarodiče pečující o jejich dítě. Podobné zvýšení natality chápeme jako nejúčinnější způsob zajištění příjmů důchodového systému. I Mádl s Issovou se pravděpodobně dožijí důchodového věku,« uzavřela Berbarová-Rujbrová.

(vž)