KSČM nepovede agresivní volební kampaň

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Vydáno dne: 19. 04. 2010

Česká republika je svědkem snad nejagresivnější volební kampaně ve své novodobé historii.

Oslepeny touhou po moci se dvě největší politické strany, ODS a ČSSD, neštítí vlastně už ničeho. Vyhazují stamiliony korun za útoky na sebe navzájem, ale i na ostatní politické strany, včetně KSČM. Občané, z jejichž peněženek si platí občanští a sociální demokraté své barnumské kampaně, jsou každý den zaplavováni přísunem jedovatostí, negativ a osočování. ODS a ČSSD se prostě neúnavně za obrovské peníze snaží republiku utopit v kýblech temné špíny.

Už nejde o program, o vizi pro naši zemi a její občany, už nejde o řešení tíživé ekonomické krize nebo nezaměstnanosti. Jde jen o to za každou cenu mít moc a vládnout s podporou spřátelených podnikatelských a lobbistických skupin oranžových nebo modrých.

Touha po moci obou velkých stran je i přes roušku kampaně špatně skrývaná. ODS a ČSSD si už tu potichu, tu nahlas, rozdělují posty na ministerstvech, ve státních podnicích, mediálních radách. Hlas lidí je vlastně ani nezajímá. Zajímají je jen funkce a prebendy. To vše je orámováno velkolepě prezentovanými sliby na billboardech a celostránkových inzerátech. Jako kdyby si v Lidovém domě a na Jánském vršku říkali: po nás potopa. Anebo třeba velká koalice, kde se na sliby a na lidi rychle zapomene.

Mohu jednoznačně slíbit, že KSČM se touto cestou nevydala a ani nevydá. Rozhodně odmítáme vést agresivní negativní kampaň a k tomu samému jsme vyzvali i ostatní politické subjekty. Je velká škoda, že tato výzva nebyla vyslyšena. Nelze se tomu ale příliš divit. ODS a ČSSD živí velké mediální agentury a desítky poradců. A ti by se slušnou kampaní přišli o velký kšeft.

Kampaň komunistické strany je postavena na co nejužším kontaktu s občany, voliči. Nechceme lidi ani strašit, ani je ohromovat kluzišti s celebritami na bruslích. Chceme být s lidmi a vysvětlovat náš program. Vysvětlovat, v čem je program komunistické strany nadějí pro naši republiku, jak chceme řešit problémy.

Nabízíme konkrétní recepty na řešení vysoké nezaměstnanosti, jak zajistit dobrý start do života mladým lidem a rodinám. Nabízíme konkrétní kroky, jak zajistit občanům po celoživotní těžké práci pro naši zemi důstojné stáří bez starostí o každodenní živobytí. Nabízíme, jak zabránit tomu, aby bylo zdravotnictví jen pro vybrané. Odmítáme další rozprodej společného národního bohatství, toho, co ještě zbylo po vládách pravice a sociální demokracie.

Chceme, aby lidé věděli, že bojem o funkce, který tak zaměstnává velké strany, hluboce pohrdáme. Komunisté i po volbách zůstanou zásadoví. Mohu zodpovědně sdělit, že nepodpoříme vládu, která by znamenala zpronevěření se našemu programu a našim voličům. Pokud se někdo domnívá, že KSČM »uplatí« honorovanými funkcemi, a tím si zajistí hlasy v parlamentu, hluboce se mýlí. Komunisté nejsou na prodej.

Myslím, že KSČM za uplynulých dvacet let jasně prokázala, že neuhýbá ze svých slibů a zásad a důvěru lidí neprodává za krátkodobý prospěch. Ostatně i právě proto je KSČM soustavně terčem politické konkurence. Ti, kteří mají máslo na hlavě, nesnesou vedle sebe politickou stranu odmítající zradu na voličích.

I naše kampaň ale nemůže být suchopárná a těžkopádná. Proto jsme se rozhodli, že občanům na mítincích kromě zmíněných programových priorit a stanovisek nabídneme také trochu oddychu od běžných starostí života. A tak se na našich mítincích setkáte s vědomostními soutěžemi o zajímavé ceny, nechybí hudba, zpěváci Martina Maxa a Jana Kociánová, mažoretky a folklorní soubory. Tedy pro každého něco.

Chceme, aby se občané na setkáních s politiky KSČM cítili dobře, aby si odnesli nejenom pocit, že komunisté vědí, jak pomoci naší zemi, ale také pěkný zážitek a vědomí, že komunisté nejsou nějaká monstra, jak se snaží soustavně vylíčit pravice. Jde nám o nastolení atmosféry pohody i v hektické předvolební době, ne o obtěžování lidí. Proto nebudeme nikomu bušit na dveře nebo telefonovat a dožadovat se hlasu pro KSČM. Odmítáme zavádět do naší země americké způsoby vedení kampaně, jako to činí ODS a ČSSD. Taková kampaň je totiž jen jednou velkou lží, kdy se za maskami bodrých politiků skrývá již zmíněná až chorobná touha po moci.

Nechceme vystupovat před občany jako nabubřelí bubáci a nafoukaní papaláši, kteří si hrají na lidové politiky, ale ve skutečnosti si plnými doušky užívají luxusního života. A lidmi pohrdají. Neurážíme občany jejich rozdělováním na ty obyčejné a neobyčejné. Jako politička se necítím být neobyčejná, jsem jedním z občanů této republiky. Komunisté se i v kampani drží svého hesla. Jsme S lidmi pro lidi.

Miloslava VOSTRÁ, poslankyně a místopředsedkyně ÚV KSČM, kandidátka ve Středočeském kraji pro volby do PS PČR

7. dubna 2010, Miloslava VOSTRÁ