Ani padlé nenechají na pokoji

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Život a dění v Brně, Vydáno dne: 09. 11. 2009

MF Dnes a její internetová verze nedávno přinesly informaci, že ODS ovládaná místní radnice v Brně- Králově Poli objednala geofyzikální průzkum památníku Rudé armády v parku na Božetěchově ulici. Cílem bylo údajně zjistit, na kterém konkrétním místě se pozůstatky více než tří set padlých vojáků a důstojníků nacházejí.

Ve dvou hrobech údajně není nic! Žádná stopa po kovovém předmětu, kterým by mohl být třeba i knoflík. Alespoň to tvrdí historik Pavel Paleček, člen skupiny odborníků a úředníků sestavené Radou MČ. Následně se místostarosta René Pelán vyjádřil v ČT 24, že radnici jde pouze o to, aby se např. pozůstatky nenacházely třeba v prostoru současného dětského hřiště, či někde jinde kde to není důstojné. Pelán také v minulosti osobně přiložil ruku k dílu, aby z opraveného památníku vybrousil srp a kladivo. Nyní prý už nic takového neudělá, ale také pozapomněl televizní redaktorce sdělit, kdy zaplatí vzniklou škodu. Dodal, že sám je ochoten objednat další průzkum v parku. Navíc starostlivě poznamenal, že v případě, že ostatky se nacházejí jinde by byla škoda vynakládat několik set tisíc na vybudování ozdobné ohrady pietního místa.

Co za celou podivnou starostí stojí, však nerozkryl. Jemu a jemu podobným nejde už delší dobu o nic jiného, než pietní místo zlikvidovat a ostatky přemístit na vojenské pohřebiště Ústředního hřbitova, případně nabídnout ruské straně k repatriaci domů. Přepsat a vymazat historii, která se nyní české pravici nehodí do krámu. Pelán však zapomíná, že místní radnice není oprávněna, ani kompetentní podobným způsobem jednat. Tyto kompetence má u nás Ministerstvo obrany, která vojenské hroby a památníky spravuje a pochopitelně ruská strana, v ČR zastoupená velvyslanectvím.

Vyzýváme proto pamětníky, aby, pokud jsou schopni a ochotni doložit své osobní svědectví, případně i fotografie z doby, kdy byly ostatky padlých rudoarmějců pohřbívány, aby se přihlásili na MěV KSČM v Brně, Křenová 67 PSČ 659 58 nejlépe osobně, případně písemně. Pokud už nebydlí v Brně, tak telefonicky na čísla 543 255 140, nebo mobil 604 591 141(Tibor Dávid), případně e-mailem na adresu tibor.david@volny.cz.

Nedopusťme, aby byla historie přepisována, aby byla zapomenuta!

Tibor DÁVID
mluvčí MěO KSČM v Brně