Zdevastovaný pomník na Ruském vrchu

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Vydáno dne: 30. 09. 2009

Po prvním případu, který se stal za přispění místostarosty městské části Královo Pole, kdy došlo ke skandálnímu poškození památníku padlých rudoarmějců za II. světové války na ulici Božetěchova, se stal druhý podobný případ. Nedůslednost při řešení královopolského případu ze strany výkonné moci a politické reprezentace města Brna je příčinou druhého podobného vandalismu, kdy v době mezi 10. - 15. zářím 2009 byl poškozen památník padlých vojáků na Ruském vrchu v městské části Komín.

Neznámý vandal (nebo vandalové) poškodili symbol Rudé armády pěticípou hvězdu ulomením jednoho z jejího cípu.Vzniklá škoda půjde do desetitisíců a pokud nebude pachatel nebo pachatelé dopadeni, budou muset náklady na opravu hradit daňový poplatníci. Jde o vandalizmus nejhrubšího zrna, kdy si nezodpovědný jedinec nebo skupina osob neváží obětavosti a statečnosti lidí, kteří položili životy za svobodu našeho národa při okupaci Československé republiky nacistickým Německem.

Kdo asi za takovým zavržení hodným jednáním stojí? V poslední době jsme svědky neustálé snahy o překrucování historie II.světové války a výsledků jejího ukončení. Před touto snahou již v dobách po skončení války varoval tehdejší prezident Československé republiky

Dr.Edvard Beneš. Předpověděl, že jednou přijde doba, kdy se podobné snahy o jiný výklad historických událostí budou objevovat. Běda národu, který toto překrucování historie připustí.

Takový národ na tuto benevolenci v budoucnosti doplatí.

Představitelé našeho státu by měli tvrdě potlačovat podobné vandalské skutky a zakročit při porušování mezinárodních dohod. Takovéto akce dostávají stát do prekérních situací a zvyšují nedůvěryhodnost politické reprezentace.

Ladislav HAVEL