Brněnští radní chtějí odpamátnit Památník RA

Autor: MěV KSČM Brno <kscm(at)kscm-brno.cz>, Téma: Aktuality a novinky, Zdroj: Haló noviny, (vž), Vydáno dne: 04. 06. 2009

BRNO – Památník Rudé armády na společném hrobě 326 padlých sovětských osvoboditelů Brna od fašismu z dubna 1945, který stojí v Brně – Králově Poli, nadále dráždí ty, kteří nemají rádi zkřížené pracovní nástroje – srp a kladivo.

Brněnští radní proto souhlasili se žádostí města Ministerstvu kultury ČR s návrhem na zrušení prohlášení pomníku padlým Rudoarmějcům Králově Poli za kulturní památku. Primátor Roman Onderka (ČSSD), kterému se srp a kladivo rovněž nezamlouvá, řekl Haló novinám: »Památník má tento punc jen z důvodu, že na tomto místě se opravdu nachází pohřebiště padlých Rudoarmějců. Samotný pomník nemá památnou hodnotu, na kterou jsme zvyklí u jiných historických budov či jiných staveb. Myslím si, že s ohledem na to nebereme tuto záležitost ideologicky, nýbrž technicky. Myslím si, že naší žádosti by mohlo být vyhověno. V případě, že se tak stane, začne možná diskuse o tom, co by na tomto obelisku, který zde je, mělo být a co nikoliv,« okomentoval žádost ministerstvu primátor Onderka.

Už po zasedání zastupitelstva města Brna se k tomu vyjádřil předseda komunistického klubu členů samosprávy Pavel Březa: »Není možné jedněmi ústy vyjadřovat úctu k padlým za naši svobodu a současně jednat o odpamátnění symbolu našich díků. Rada města Brna se tímto "manévrem" v mých očích diskvalifikuje. Opakuji, že v této věci jsou kompetentní jiné orgány, než samospráva města. Politizace historie a neúcta k dějinám je výzva našim potomkům, aby znevažovali i naši současnou práci,« sdělil zastupitel Březa.